Novinarska udruženja: Pet minuta gromoglasne tišine u nedelju

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozivaju sve novinare i medije da na Svetski dan slobode medija, u nedelju 3. maja, u 11.55, isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“. Kako se u zajedničkom saopštenju ovih udruženja navodi, cilj akcije je da se nadležni i najšira javnost upozore na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

„Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, „odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika“.

„Nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali su Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto izmedju ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta, navodi se u saopštenju.

Ova novinarska udruženja navode da se u izveštaju Reportera bez granica potpuno opravdano ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji, kao i da su kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima.

„Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija“, navodi se u saopštenju.

NUNS, NDNV i „Nezavisnost“ podsećaju da na Međunarodni dan slobode medija „ponovo ukazuju i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta“.

NUNS, NDNV i „Nezavisnost“ takođe dodaju i ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi.

„Zahtevamo da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža“, navodi se u saopštenju.