Novinarska udruženja pozivaju tužilaštvo da hitno reaguje povodom napada na KRIK i urednika Stevana Dojčinovića

Logo portala KRIK

Povodom orkestriranih napada tabloida na portal KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića, reagovala su medijska udruženja, pozivajući nadležne da hitno reaguju jer je bezbednost novinara ovog medija ozbiljno ugrožena.

Nekoliko tabloida je na svojim naslovnim stranama objavilo da je portal KRIK “privatni medij” Veljka Belivuka i da među njima postoji “tajni dil”. Ovi napadi su usledili samo zato što su novinari portala KRIK radili svoj posao i informisali javnost o vezama kriminala i vrha aktuelne vlasti, navodi se u saopštenju Asocijacije onlajn medija. 

“AOM upozorava sve nadležne institucije, a posebno Tužilaštvo, da moraju hitno da reaguju na orkestritane napade na KRIK i urednika Stevana Dojčinovića, jer će u suprotnom postati saučesnici u kršenju zakona i targetiranju novinara”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, ovakvi napadi na nezavisne istraživačke medije dešavaju se upravo onda kada funkcioneri iz aktuelne vlasti žele da prikriju značaj priča do kojih novinari dolaze i da obezvrede njihov rad, targetirajući ih kao neprijatelje države ili kriminalce.

AOM, čiji je KRIK član, poziva i međunarodne organizacije da hitno stanu u odbranu nezavisnog novinarstva u Srbiji, jer je dosadašnja praksa pokazala da i posle svih prijava, ovakvi slučajevi u domaćem pravnom sistemu ostaju nekažnjeni i čak neprocesuirani.

“Građani Srbije, takođe, treba da budu svesni da su ovakvi napadi na nezavisne medije zapravo napadi na njihovo pravo da budu informisani”, navode.

AOM podseća da je KRIK od svog osnivanja objavio desetine priča i dokumenata, kao i baza podataka koje su javnosti otkrile neke od najvećih afera u Srbiji i koje su se pokazale kao istinite.

NUNS: Bezbednost novinara KRIK-a ozbiljno ugrožena

Povodom napada na KRIK, sinoć se oglasio i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić koji je rekao da su mediji pod kontrolom vlasti pokrenuli veoma opasnu akciju povezivanja nezavisnih i profesionalnih novinara sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Ovo se dešava ne bi li, kako kaže, sa državnih funkcionera skinuli odgovornost za nastanak, jačanje i zlodela ove i drugih kriminalnih grupa koje su se poslednjih godina namnožile u Srbiji.

“Informacije Televizije Pink i režimskih tabloida o vezama istraživačkog portala KRIK i Belivuka su besmislene konstrukcije i u te neistine ne može da poveruje niko ko iole prati javnu scenu i rad redakcije KRIK-a. Ali, veliki je problem što su velikom broju građana dostupni samo mediji koji plasiraju i šire te gnusne laži i zato je bezbednost naših hrabrih koleginica i kolega koji godinama unazad pišu o korupciji i kriminalu sada opasno ugrožena”, ocenjuje Bodrožić.

On kaže da očekuje da se državna tužiteljka Zagorka Dolovac i postupajući tužilac u predmetu Mladen Nenadić pod hitno oglase i skinu nacrtanu metu sa novinarki i novinara KRIK-a, ali i upozore državne funkcionere i njima poslušne medije da ne remete i dezavuišu istragu o zločinima i krivičnim delima organizovanih kriminalnih grupa.

NDNV: Napadi na KRIK pokušaj diskreditacije činjenica

Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava javnost da je u toku još jedna kampanja protiv nezavisnih medije u Srbiji, a glavna meta ovog puta su novinari istraživačkog portala KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije) iz Beograda.

NDNV kaže da oštro osuđuje kampanju i traže hitnu reakciju svih nadležnih institucija.

“Posebno pozivamo Tužilaštvo da reaguje na ove napade, kao i celu zajednicu da se uključi, kako bi u Srbiji bilo zaštićena sloboda medija i govora. Upozoravamo sve nadležne institucije, da ovakvi napadi mogu imati ozbiljne posledice, jer ponovo crtaju metu na novinarima koji pišu o korupciji i kriminalu u koje je Srbija ogrezla poslednjih godina. Prema bazi podataka NUNS-a (Nezavisno udruženje novinara Srbije), u Srbiji je od početka ove godine već zabeležen 21 napad na novinare”, navodi se u saopštenju udruženja.

Sem novinarskih udruženja, reagovala je i Fondacija Slavko Ćuruvija navodeći da u zemlji u kojoj su posle prljavih kampanja ubijani novinari, nikada ne bi smeli da se događaju napadi kao što je ovaj na KRIK.