NUNS: Strah za bezbednost novinara Milana Jovanovića

Foto: logo NUNS-a

NUNS izražava zabrinutost za sigurnost novinara portala Žig Info, Milana Jovanovića, koji je u ponedeljak bio sprečen da obavlja svoj posao. Naime, kako piše NUNS, on je izašao na teren da napravi priču o navodnom nelegalnom priključku gradske vode na njivi u Vrčinu. Dok je fotografisao, iz kola je izašao vlasnik njive sa suprugom i je zatvorio kapiju i onemogućio mu da izađe, a zatim su ga fotografisali i otišli. 

Milan Jovanović i njegova supruga Jela su 2019. izgubili svoj dom u podmetnutom požaru. Bivši gradonačelnik Grocke Dragoljub Simonović, nekadašnji direktor Železnica Srbije i istaknuti član Srpske napredne stranke, provstepeno je osuđen za taj zločin na četiri godine i tri meseca zatvora za podstrekivanje na paljenje kuće novinara. 

“Pored njega, Vladimir Mihailović je za isto krivično delo takođe prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora, a Aleksandar Marinković, koji je, zapravo, bacio “Molotovljev koktel” u garažu, prvostepeno je osuđen na četiri godine i tri meseca kao neposredni izvršilac. Marinković je i dalje u bekstvu, dok Igor Novaković, koji je takođe učestvovao u lancu podstrekivanja na napad i koji je angažovao Marinkovića, nije osuđen, jer je predmet protiv njega izdvojen”, kažu iz NUNS-a. 

Milan Jovanović je ostao da živi i radi svoj posao časno i pošteno na istom mestu kao i ranije, boreći se za istinu u veoma opasnom okruženju. 

Upravo zbog toga Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava i bojazan za egzistenciju Milana i Jele, budući da se svojim profesionalnim radom, zbog kojeg je prošao kroz sam pakao, zamerio mnogima. 

“Želimo samo da skrenemo pažnju predstavnicima vlasti i nadležnim institucijama da ne izbace Milana Jovanovića iz fokusa i da učine sve što je u njihovoj moći da se on kao novinar, ali građanin ove zemlje oseća sigurno i bezbedno”, dodaju iz udruženja. 

NUNS će i ovaj slučaj registrovati u bazi napada i pritisaka na novinare, i obavestiti nadležne organe i institucije.