Obrenovićeva ulica kroz vekove | Grad u ogledalu

Pokrivena čaršija, Glavna čaršija, ulica Pobede i Maršala Tita, Obrenovićeva ulica… Vekovima vodeća trgovačka ulica, a danas seomiljeno mesto i Nišlija i posetlaca, glavna pešačka zona i duša grada Niša. 

Nastanak glavne ulice u Nišu počeo je u doba Osmanlija kada je i urbani deo grada prenet s desne na levu obalu Nišave. Razvojem grada u prvoj polovini 18. veka, širenjem i stvaranjem novih niških mahala, iz pravca nišavskog mosta postepeno se  formirala “Pokrivena čaršija”. Ulicu su pokrivale isturene nastrešnice prodavnica pa odatle i ovaj neobičan naziv.

Posle drugog svetskog rata u čast pobede u ratu ulica menja naziv u Ulicu Pobede koji je nosila do 1976. godine kada dobija naziv Ulica Maršala Tita.  

1994. godine ulica ponovo postaje – Ulica Pobede, da bi joj u 21 v. bio vraćen izvorni naziv Obrenovićeva.

Leti, kada se vreli beton malo prohladi, ulica oživi i prepuni se ljudima svih generacija. Prodavci knjiga i suvenira, ulični svirači i performansi raznih vrsta sastavni su deo života ove ulice… Sve to pomešano sa grajom i osmesima na licima čini je pravim srcem grada. Iako je zvanični naziv ove ulice Obrenovićeva, kod većine Nišlija i dalje je u upotrebi stari naziv Pobedina ulica.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Niša – Sekretarijat za kulturu i informisanje