Od 1. aprila Pozorište lutaka predstave ponovo igra i četvrtkom

Predstava Vuk koji je ispao iz knjige / Foto: Selma Nis

Pozorište lutaka uspelo je da pored brojnih izazova koji je pandemija donela prebrodi težak period i kreira nove mogućnosti i prilike da dopre do svoje publike. Od uvođenja vanrednog stanja do sredine juna prikazali su čak 31 predstavu na svom Jutjub kanalu, a direktorka najavljuje da će se od 1. aprila predstave osim nedeljom ponovo igrati i četvrtkom.

Pandemija je preko noći postavila velike izazove svim tetarima, pa i Pozorištu lutaka u Nišu. Pored svih prepreka i otkazanih ili odloženih festivala zbog pandemije, niško Lutkarsko pozorište uspelo da je osvoji sedam nagrada sa četiri festivala za predstave “Snežna kraljica”, “Divlji labudovi”, “Koji koji je ispao iz knjige” i “Palčica”.

Predstava Palčica

Radovali smo se svakom izvođenju, a žalili zbog svakog otkazivanja predstave”, kaže direktorka Pozorišta lutaka Milica Radulović.

Od septembra do decembra posećenost predstavama je, kaže, bila izuzetno dobra, nakon čega je, nastupilo zatišje. U takvoj atmosferi straha bilo je teško voditi decu kroz čarobni svet bajki i priča i preneti im pozitivnu energiju, ali oni nisu posustajali što je urodilo plodom.

„Posle novogodišnjih praznika, povećao se broj gledalaca i sada ne samo da je uvek popunjen dozvoljen broj mesta, već se iz nedelju u nedelju susrećemo sa tužnim licima mališana zbog rasprodatih karata“ navodi ona.

Dok se nada da će uskoro biti gužva ispred pozorišta i u foajeu, a sala ispunjena do poslednjeg mesta, ona najavljuje vraćanje starih termina:

“Od prvog aprila ćemo pored nedeljnog izvođenja u 11.30 igrati ponovo i četvrtkom u 18.00 časova”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i propisanih mera nezahvalno je najavljivati dugoročan repertoar, zbog čega već nekoliko meseci objavljuju samo nedeljni repertoar objašnjava Radulović. 

Pozorište lutaka i tokom pandemija bilo uz mališane

Tokom prethodnih godinu dana bilo je potrebno osmisliti kako nastaviti rad i ostati u kontaktu sa publikom, kaže Radulovićeva, zbog čega je Lutkarsko pozorište marta prošle godine krenulo sa emitovanjem predstava putem Jutjuba.

Nakon prvobitne zatečenosti okrenuli smo se virtuelnom prostoru i započeli emitovanje svojih predstava putem Jutjub kanala. Morali smo održati vezu sa publikom, jer bez nje nema pozorišta.

Tokom pandemije je i ovo pozorište pretrpelo brojne poteškoće, a jedna od najvećih bila je gubitak jednog kolege i sa strahom za život i zdravlje svakog narednog koji oboli od COVID-19, objašnjava Radulovićeva. Ali oni su se, kaže, trudili da za svaku novonastalu situaciju ponađu rešenje i nastave da svoju publiku vode u svet mašte.

Tako je i izmena Plana i programa rada iznedrila predstavu „Kornjača i zec“ reditelja Davida Alića, koja je odmah osvojila simpatije gledalaca“ kaže Milica Radulović

Predstava Kornjača i zec / Foto: Selma Nis

Radulovićeva ističe da iako onlajn predstava ne može da zameni doživljaj koji gledalac ima tokom „živog“ izvođenja, njima su nakon svakog emitovanja stizale reči hvale i podrške, fotografije dece koja gledaju predstavu, fotografije njihovih crteža inspirisanih predstavama koje su gledali, snimci dece koja pevaju ili plešu uz pesme iz predstava.

Ono što je glumce i sve u pozorištu posebno motivisalo je, kako kaže, i “topla prepiska sa malim gledaocima i njihovim roditeljima putem Fejsbuk grupe”. Osim iz Niša, predstave su pratili i gledaoci iz drugih krajeva Srbije, ali i Amerike, Kanade, Australije.

Emitovanje predstava preko Jutjuba je bila jedinstvena prilika da mlađa publika prvi put vidi neke ranije predstave, a starija da se podseti komada koji su nekada bili na repertoaru, kaže ona, i dodaje da su na ovaj način bili su dostupni i gledaocima koji u redovnim okolnostima nisu u mogućnosti da ih prate.

Podsećamo, novom odlukom Kriznog štaba od ponedeljka su vrata svih pozorišta ponovo otvorena, posle nekoliko dana zatvaranja. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, na repertoaru Pozorišta lutaka bi sledeće nedelje trebalo da budu predstave „Kosić Bosić“ i „Tri praseta“, a zbog ograničenog broja mesta pozivaju sve da na vreme kupe karte.