Skupštinski odbor odlučio o predlogu novog poverenika za informacije od javnog značaja

Kandidati za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; foto: CRTA

Nakon sedam meseci od isteka mandata Rodoljubu Šabiću, i posle izveštaja Evropske komisije u kom se ističe da Srbija još nije izabrala novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Odbor za kulturu i informisanje glasao je da kandidat za novog poverenika bude Milan Marinović. Bivšeg predsednika Prekršajnog suda u Beogradu predložile su poslaničke grupe koje pripadaju skupštinskoj većini, a za njega je glasalo deset od prisutnih jedanaest članova Odbora.

Za Nevenu Ružić, desetogodišnju saradnicu u kabinetu poverenika, glasao je jedan poslanik, dok za trećeg kandidata Bojana Milosavljevića nije glasao niko od prisutnih članova Odbora.

Kontinuitet u radu novog poverenika bila je najčešća sintagma korišćena na 26. sednici Odbora za kulturu i informisanje na kojoj se raspravljalo o predloženim kandidatima. Novina, kako je rekao predsednik Odbora Mirko Krlić iz poslaničke grupe Srpske napredne stranke, jeste i prisustvo predstavnika civilnog sektora na sednici.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije istakao je da se na ovoj sednici odlučuje o kontinuitetu i diskontinuitetu u radu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dodao da, za razliku od Nevene Ružić, Milan Marinović ima samo dve reference koje su relevantne za ovu funkciju.

Nevena Ružić prednjači kao najbolja od troje kandidata. Poverenik mora da nijansira i meri i zaštitu ličnosti i pravo na informacije od javnog značaja. Ličnost poverenika je jako važna, kao i činjenica da je iza njene kandidature stao ipak značajan broj organizacija i pojedinaca“, rekao je Vukadinović.

Poslanica Tatjana Macura, koja nije članica ovog Odbora, ali je prisustvovala sednici kao predstavnica Stranke moderne Srbije, dodala je da Ružić ima desetogodišnje iskustvo u radu u ovoj nezavisnoj instituciji, te da se i usavršavala u ovoj oblasti. To je, navela je Macura, stavlja u poziciju najbolje kandidatkinje za novog poverenika.

Kandidati za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; foto: CRTA

Ovo dvoje poslanika bilo je saglasno da treba izabrati kandidata koji će nastaviti rad prethodnog poverenika i time zaštititi funkciju nezavisne institucije od političkih uticaja, kako sadašnje vlasti i opozicije, tako i narednih.

Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista, Marko Atlagić i Srbislav Filipović iz Srpske napredne stranke zamerili su Vukadinoviću i Macuri da žele kontinuitet ličnosti na ovoj poziciji i dodali da treba gledati kontinuitet rada u skladu sa zakonima.

Jasno je da nećemo glasati za Nevenu Ružić jer je bila najbliža saradnica Rodoljuba Šabića, koji je oko izbora 2017. godine izjavljivao da će izbori zavisiti od ujedinjenja opozicije. Znamo da je on bio član stranke i da je izašao iz stranke da bi bio poverenik i nema potrebe da favorizujemo kandidate samo zbog toga što su bili saradnici ranijeg poverenika“, rekla je poslanica Srpske napredne stranke Dragana Kostić.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je da je zadovoljna što postoji više kandidata za ovako važno mesto na čelu nezavisne institucije, te da joj je žao što Odbor nije kompletan na sednici kada se raspravlja o bitnom pitanju.

Nakon obavljenog razgovora sa kandidatima, Odbor je utvrdio Predlog odluke o izboru kandidata dela vladajuće poslaničke grupe Milana Marinovića za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i uputio je Narodnoj skupštini na razmatranje i odlučivanje na nekoj od narednih zasedanja.