Otvoren konkurs za Letnju školu onlajn novinarstva Južnih vesti

Konkurs za Letnju školu onlajn novinarstva
Foto: pixabay.com

Zainteresovani da nauče osnovne tehnike onlajn novinarstva i savladaju upotrebu savremenih softverskih i hardverskih alata, korišćenje društvenih mreža, pretragu javno dostupnih baza podataka, kao i da upotpune znanje o etičkim principima novinarstva, mogu da se prijave za Letnju školu onlajn novinarstva Južnih vesti,  koja će se održati od 24. do 28. jula u Nišu.

Polaznici će, osim teorijskih predavanja koja će držati urednici i novinari Južnih vesti, tokom škole imati priliku da teoretska znanja primene u praksi kroz svakodnevni rad u posebno formiranoj redakciji, koju će voditi urednik sajta B92.net Pavle Zlatić, navode organizatori, i dodaju da će deo medijskih sadržaja kreiran tokom obuke biti objavljen na njihovom portalu.

Novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika Južnih Vesti, Aleksandar Stankov/Foto: MIRC/T.Dj

Jedan od predavača, novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika, Aleksandar Stankov navodi da će tokom obuke insistirati na brzini, multimedijalnosti i interaktivnosti. “Najbitnije je da polaznici shvate koliko je brzina bitna u onlajn novinarstvu, kao i da nauče da koriste sve mogućnosti koje pruža ineternet, a koje se tiču multimedijalnosti, korišćenja fotografije, videa, anketa, infografika i teksta, i interaktivnosti sa građanima”, objašnjava on.

Fokus će biti na obradi lokalnih i regionalnih tema, a cilj škole je  jačanje ljudskih resursa u južnoj Srbiji u oblasti onlajn novinarstva, kao i povećanje učešća građana u procesima donošenja odluka javnih vlasti i njihovom odgovornijem radu, objašnjavaju iz Južnih vesti.

Polaznici će, osim praktičnog znanja, dobiti i mogućnost za dugoročnu saradnju sa Južnim vestima.

Ko može da se prijavi i kako?

Konkurs je otvoren za sve koji žive i rade na jugu Srbije: u Topličkom, Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu, bez ograničenja po pitanju radnog iskustva, stručne spreme, pola i starosti, a zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem formulara, najkasnije do 16. jula u ponoć.

Trening će biti održan u trening centru Južnih vesti u Nišu. Takođe, odabranim polaznicima koji nisu iz Niša biće pokriveni troškovi prevoza, smeštaja i hrane, a za sve učesnike biće organizovano osveženje i hrana u pauzama tokom radionica.

Deo aktivnosti u okrivu Letnje škole onlajn novinarstva podržalo je Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a od učesnika se očekuje da stečena znanja na najbolji način i sa najboljim namerama iskoriste za unapređenje svoje lokalne zajednice, poručuju iz Južnih Vesti.