Peticijom za ograničavanje rijalitija sakupljeno dovoljno potpisa

Potpisivanje peticije za ograničavanje rijaliti programa / Foto: NKD

U toku protekle nedelje više od 30.000 građana potpisalo je peticiju za ograničavanje emitovanja rijaliti programa. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju oko 1000 građanki i građana Niša na ovaj način iskazalo je bunt “u ime kulture”.

Peticiju je pokrenulo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Savo Manojlović, predsednik ovog udruženja, potvrdio je za Insajder da je ispunjen uslov da se u Skupštini Srbije razmatraju izmene Zakona o elektronskim medijima.

“Potpisivanje je završeno 29. juna. Prema obrađenim podacima, peticiju je potpisalo 30.000 ljudi, ali imamo 20 do 30 odsto neobrađenih. Znači sigurno ćemo imati i više od potrebnog broja potpisnika”, naveo je Manojlović, i dodao da u narednim danima sledi sortiranje potpisa kako bi ih zvanično predali Skupštini, kojoj je prethodno prijavljena inicijativa.

“Nakon toga, kada se verifikuju svi potpisi, izradićemo zvaničan predlog zakona o kojem Skupština mora da odluči”, poručuje Manojlović.

Cilj peticije koju su potpisivali građani širom Srbije jeste da se rijaliti program ograniči na tri sata dnevno, da se emituje između 18 časova i 23 časa, kao i da se uvede obaveza emitovanja dečjeg kulturnog programa.

U izveštaju Službe za nadzor REM-a između ostalog piše da su rijaliti programi kod pojedinih komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom činili blizu 50 odsto ukupno emitovanog sadržaja. Istovremeno nijedna komercijalna televizija tokom protekle godine nije emitovala ni minut programa iz kulture, prenosi Insajder.

Stoga, komercijalni nacionalni emiteri ne ispunjavaju ni minimalne uslove na koje su se obavezali prilikom dobijanja nacionalnih frekvencija, a prema pisanju Insajdera, samo tokom prethodne godine prekršili su zakon više od 12.000 puta.