Posle više od šest meseci pauze, školarci su ponovo u klupama. Epidemiološka situacija nameće i nova pravila za učenike i nastavno osoblje – fizičku distancu od najmanje jednog metra, nošenje maski u zatvorenom prostoru, manji broj đaka u učionicama i kombinovanu i onlajn nastavu. Novom sistemu školovanja bi trebalo da se prilagode i roditelji i nastavnici, ali u jednom saglasni – odlazak u školu je najbolje rešenje. Nastavnici kažu da insistiraju na direktnom kontaktu sa učenicima.

Na onlajn Gradskom forumu “Od školskog zvona do viber tona”, sa direktorima škola, učiteljicom, učenicom i mamom dva osnovca razgovarali smo o izazovima koji im predstoje ove školske godine.

“Škola je podeljena u dve grupe, po preporuci Ministarstva. U prepodnevnu smenu će ići učenici od prvog do četvrtog razreda koji će pritom imati četiri časa, a u popodnevno učenici od petog do osmog koji će tada imati tri časa”, objašnjava učiteljica Osnovne škole “Učitelj Tasa”, Ivana Đorđević. 

Organizaciju celodnevne nastave direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović” Dušica Tričković vidi kao glavni problem. Navodi da održavanje fizičke distance između dece i bezbednih uslova za rad predstavljaju veliki izazov trenutno.

Kao rešenje nudi se mogućnost podele odeljenja na maksimum 15 učenika i korišćenje učionice na otvorenom.

“Prostor oko škole smo prilagodili stvaranju letnjih učionica. U planu su 4 učionice i već su postavljene i table u školskom dvorištu”, navodi direktorka. Ona navodi da je glavna ideja da učenici što više borave na otvorenom, dok to dozvoljavaju vremenski uslovi.

U anketi koju su sprovele sve osnovne i srednje škole, roditelji su imali priliku da se izjasne o tome da li žele da njihovo dete pohađa nastavu onlajn ili u školi. Rezultati su pokazali da se veliki broj roditelja, negde čak i 97%, opredelio za nastavu u školi.

Ipak, da su mišljenja roditelja ipak podeljena po tom pitanju kaže Jelena Kostić Janković, majka dva osnovca. Ona dodaje da je primetila oprečna mišljenja roditelja na brojnim grupama i forumima, na kojima roditelji iznose svoje mišljenje o početku škole.

“Roditelje najviše plaši nošenje maski kod dece u mlađim razredima”, navodi učiteljica škole “Učitelj Tasa”. Ona je dodala da je u toj školi odlučeno da deca ne nose maske u toku nastave, sem onda kada odgovaraju. 

Škole bi trebalo da imaju obezbeđena sredstva za dezinfekciju i postavljene dozere na ulasku u svaku učionicu. “Za nastavnike i drugo osoblje maske će nabaviti škola, a za učenike se očekuje da će to raditi roditelji”, navodi direktor gimnazije “9. maj”, Nenad Disić. On objašnjava da će sprovođenje mera na nivou škole pratiti ljudi zaduženi za to.

Direktor je rekao da je u slučaju razboljevanja nekog deteta u školi planirano njegovo odvajanje od ostatka odeljenja, sve dok ga roditelj ne odvede kod lekara. On dodaje da je ovo uputstvo koje je dobijeno iz Ministarstva nedovoljno pojašnjeno i da se očekuju neke jasnije informacije u narednom periodu.

Kombinovani model nastave izazov je i za osnovce i za srednjoškolce pogotovo maturante koje čeka naporna godina. 

“Učenici se mahom protive kombinovanoj nastavi jer je ne smatraju dovoljno efikasnom, a ni bezbednijom od regularnog odlaska u školu”, kaže učenica gimnazije “Svetozar Marković”, Isidora Gavrilović. Ona objašnjava da se njeni vršnjaci uglavnom slažu da kvalitet kombinovane nastave ne bi bio značajnije veći od onlajn sistema, za koji smatra da je izvodljiv ali da mnogo zavisi od spremnosti i profesora i učenika da prihvate takvu vrstu promene.

Platforme su, kažu nadležni u školama, prilagođene učenicima, a nastava će se, osim u školi, odvijati i na ZOOM-u, Viberu u GOOGLE učionici. 
Celu tribinu pod nazivom “Od školskog zvona do Viber tona”, održanu preko Zoom platforme, možete pogledati klikom na link.