Radionica o zapošljavanju mladih u Blacu

Kao rezultat konsulatativnog sastanka na temu „Mladi i zapošljavanje“ održanom u Blacu, organizacija Proaktiv u okviru manifestacije “Dani šljive” organizuje radionicu sa udruženjima mladih uspešnih privrednika i mladima iz ove opštine. Prisustvovaće i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština i uspešni lokalni proizvođači voća.

Cilj ove aktivnosti je razmena znanja i motivacija mladih za  pokretanje sopstvene proizvodnje, navode iz Proaktiva, i dodaju da će učesnici nakon radionice posetiti fabriku za preradu voća i povrća „Natural food“ koja uspešno posluje u opštini Blace.

 

Mladi nezainteresovani za poljoprivredu

Organizacija civilnog društva Proaktiv do sada je organizovala konsultativne sastanke na temu „Mladi i zapošljavanje“ u Blacu, Svrljigu, Aleksincu i Prokuplju. Prisustvovali su relevantni predstavnici lokalnih samouprava, privatnog sektora, škola, civilnog društva, medija i mladih.

Konsultativni sastanak “Mladi i zapošljavanje” / Foto: Proaktiv

“Sve ove opštine imaju velikog poljoprivrednog potencijala, Blace – voćarstvo, Svrljig – stočarstvo, Aleksinac povrtarstvo. Međutim, mladi ne prepoznaju bavljenje poljoprivredom  kao svoju perspektivu nakon završetka formalnog obrazovanja, a čak i oni koji su zainteresovani nemaju jasnu predstavu kako mogu da dobiju pomoć lokalne samouprave i institucija za pokretanje biznisa, kažu iz Proaktiva.

Osim poljoprivrede, teme o kojima je najviše bilo reči su samozapošljavanja iz oblasti pružanja usluga i inovativnih tehnologija.

Naredni konsultativni sastanak biće održan u Nišu.


Konsultativne sastanke i druge aktivnosti na temu Mladi i politike zapošljavanja OCD Proaktiv realizuje u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.