Šansa za povratak na Kosovo i Metohiju

Mišo Babović i Nenad Stojanović; foto: MRCN/N.S.

Obuke za montere, instalatere klima, vozače kamiona, keramičare, frizere, ali i obuke za IT, kao i primer jedne žene koja želi da se vrati u svoje selo i otvori teretanu, neke su od interesantnih prijava interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije za program povratka.

Podaci o interno raseljenim licima, odnosno grupama ljudi koji su prinuđeni da se presele sa jednog dela teritorije na drugu, govore da je najmanji broj, samo tri procenta, onih koji se vrate upravo na Kosovu i Metohiji.

Primarni nam je cilj da rešavamo porodične i individualne sudbine. Ono što nas je zaista iznenadilo jeste da je sastav prijavljenih šarolik, ima i dosta mlade populacije, kao i onih koji su nam rekli ‘vratite me dole da umrem'”, kaže Mišo Babović iz Inicjative za razvoj i saradnju (IDC).

Kako bi oni koji se vrate mogli od nečega da žive, niška organizacija Proaktiv održaće niz treninga i obuka za pokretanje sopstvenog biznisa.

Naše je zaduženje da im pokažemo kako da rade, da im damo opremu, a onda da ispratimo koliko je sve to održivo kada pokrenu svoj posao. Devedesetoro povratnika sa nama će proći obuku kako poslovati, napisati biznis plan, kako napraviti dobar proizvod i prodati ga. Nakon te obuke, za pedesetoro povratnika radićemo neku vrstu dokvalifikacije za nešto što je u vezi sa njihovim poslom“, ističe Nenad Stojanović iz Proaktiva.

Babović navodi da će nakon obuke biti izdvojeno dve i po hiljade evra po porodici povratnika za pokretanje biznisa, a obezbeđena je i selidba. Za one koji žele da se vrate bitno je da imaju kuću ili imanje u nekoj od jedanaest opština, ali i u drugima, pa postoje interesovanja za povratak i u Prištinu, Prizren. Saradnja je, kaže, dobra i sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, kao i sa Ministarstvom za zajednice i povratak Vlade u Prištini.

U poslednjih dvadeset godina dosta se priča o povratku, izdvojeno je dosta novca, ali smo svedoci da je bilo i dobrih stvari i grešaka, pa smo angažovali dobru istraživačku grupu koja će pokazati šta je dobro, gde su greške“, ističe Mišo Babović i dodaje da je kroz projekat angažovan i tim analitičara koji će ukazivati na greške, propuste, ali i na dobre prakse koje će omogućiti lakši povratak ubuduće.

Ipak, svi koji žele da se vrate, a imaju i ideju za posao kojim bi se bavili, mogu do 6. maja da se jave sa predlogom Inicijativi za razvoj i saradnju (IDC) i Proaktivu koji kroz projekat „Povratak kao korak napred“ pomažu raseljenim licima sa Kosova i Metohije da se vrate.

Detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 0800/100-550.