Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je jedan od modela da se od prvog do četvrtog razreda nastava odvija u školama, za starije razrede kombinacijom dolazaka u škole i onlajn, kao i da će se nastava odvijati u dva bloka – prepodne i popodne. Kada su u pitanju studenti, on je dodao da će se o tome detaljno pričati sledeće nedelje, jer nastava za studente počinje tek 1. oktobra. 

Kako je rekao, broj učenika mora da se smanji, kako bi se dobilo četiri kvadrata po osobi.

“Uz sve mere koje će dati kolege moramo u većem broju ustanova da podelimo odeljenja na bar dva”, rekao je Šarčević i dodao da škole imaju različite prostorije koje mogu da se pretvore u radni prostor.

“Rukovodimo se i radnom listom zaposlenih. Prvi i glavni zakon je Zakon o radu i Zakon o sistemu rada i vaspitanja. Nastavnik ne može da ima više od 24 časa sa učenicima po Zakonu”, kazao je Šarčević i dodao: “Pokušaćemo deci da pružimo najbolje šanse. Najlošiji model je nastava na daljinu bez fizičkog kontakta. Prioritet su učenici od prvog do četvrtog razreda”, naveo je.

Dva bloka nastave – prepodne đaci od 1. do 4 razreda, popodne od 5. do 8. razreda

Šarčević je rekao da će za prvu grupu učenika nastava početi od 8 sati, sa pauzama od 5 minuta između časova, i jednom od 20 minuta između dva bloka.

“U drugom obliku radi druga grupa dece istog odeljenja i tu nastavnik završava svoje obaveze na pola. Uz detaljna uputstva to ide sutra direktorima i zaposlenima”, naveo je ministar.

U drugom delu dana, od 14 sati imamo starije osnovce. “Petaci, šestaci, sedmaci će imati po pet časova u septembru, osmaci šest”, rekao je ministar Šarčević na pres-konferenciji.

Šarčević je dodao da neće biti kabinetske nastave u školama.

“Hor neće moći bez maske. Od prvog septembra je plan da se govori o samoj epidemiji u školi. Roditelji će imati onlajn kontakte sa nastavnicima”, kazao je Šarčević.

Srednja škola zavisi od programa

Šarčević je još istakao da je potpuno drugačiji način rada srednjih stručnih škola i gimnazija, te da će i nastava biti organizovana u skladu sa potrebama učenika.

“Fondovi časova su dovoljno veliki. Imamo sa RTS-om i dalje ugovor. Od petog do osmog razreda nastava će biti onlajn u popodnovnim satima, a u popodnevnim satima za srednje stručne škole poput Medicinske. RTS planeta će biti dostupna da se svi sadržaji tamo ponovo nalaze, kako bi se đacima olakšalo u obnavljanju gradiva”, rekao je Šarčević.