Savet za štampu: Osuđujemo progon porodice nastradalog dečaka

Foto: Image by Steve Buissinne from Pixabay

Savet za štampu danas je uputio poziv svim koleginicama i kolegama da se uzdrže od neprofesionalnog i nepristojnog izveštavanja o porodicama koje su doživele tragediju i izgubile nekog od svojih bližnjih.

Savet za štampu osuđuje progon u kojem je u sredu bila izložena porodica dečaka poginulog pri pokušaju da izađe iz gradskog autobusa, kao i objavljivanje fabrikovanih detalja o njihovom životu i trenutnom stanju.

Kako navode u saopštenju, novinari tiražnog dnevnog lista najpre su presretali članove porodice, a potom, ne dobivši ono što su želeli – izmislili izjavu dečakove bake.

“Upozoravamo kolege i koleginice da je takvo izveštavanje u suprotnosti s poglavljima 1, 5, 6 i 7 Kodeksa novinara Srbije koja se odnose na istinitost, novinarsku pažnju, odnos prema izvorima i pravo na privatnost”, navode u saopštenju.

Osim što su dužni da objavljuju samo istinite i proverene informacije, kako se navodi u saopštenju, novinari imaju obavezu da prilikom razgovora s unesrećenim ljudima, pokažu empatiju, ne zloupotrebe njihov emotivni status i da ni na koji način ne naruše njihovu porodični intimu.

Proganjanje porodice koja je upravo ostala bez deteta predstavlja, ne samo kršenje elementarnih profesionalnih standarda, već i narušavanje ugleda čitave naše profesije, kažu u Savetu za štampu.

Zbog toga, Savet insistira na tome da mediji poštuju Kodeks novinara Srbije i izveštavaju na osnovu činjenica, jedino i isključivo u interesu javnosti i poziva sve medije koji su objavili sporne tekstove da ih uklone iz svojih onlajn izdanja.