Simonović i saradnici proglašeni krivima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Foto: Image by succo from Pixabay

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je prvostepeno na zatvorsku kaznu od četiri godine i tri meseca, Vladimir Mihailović na četiri godine, a Aleksandar Marinković na četiri godine i tri meseca zbog paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića u decembru 2018. godine, piše Cenzolovka.

Sud je Simonoviću odredio kaznu od četiri godine i tri meseca zbog podstrekivanja na paljenje porodične kuće novinara Jovanovića.

Tužilac je u svojoj završnoj reči, početkom februra, za Simonovića tražio maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Za Vladimira Mihailovića, bivšeg policajca iz Grocke, koji je optužen da je sproveo Simonovićev nalog, vodeći se strahom, ali i nadom da će imati korist, tužilac traži pet godina zatvora, kao i za Igora Novakovića, zelenaša iz Grocke, koji je označen kao sledeća karika u organizovanju napada na novinara. Za Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu, a bio je neposredni izvršilac, tužilac traži šest godina zatvora”, navodi Cenzolovka.

Kako prenosi N1, Jovanović je, nakon izricanja presude, zahvalio svima koji su mu pomogli da obnovi kuću, navodeći da ne želi da se to ikom desi. 

Ja sada živim i radim pod policijskom zaštitom, pored njih se osećam dosta bezbedno, ne znam koliko će to trajati, želim da niko od vas tu zaštitu nema, želim vam da slobodno radite i pišete“, poručio je novinarima.

Podsetimo, napad na kuću novinara Milana Jovanovića, lokalnog novinara u opštini Grocka i njegovu ženu Jelu Deljanin dogodio se u noći 12. decembra 2018. godine, kada je bačen molotovljev koktel na automobil koji je bio parkiran u garaži. Požar se odatle ubrzo proširio na celu kuću u kojoj su spavali novinar i njegova supruga.