Solidarni niški stanodavci – nema plaćanja kirije dok traje vanredno stanje

Foto: pixels.com

Anđela Petrović iz Pirota studira novinarstvo u Nišu i iznajmljuje stan kod Medicinskog fakulteta. Sa proglašenjem vanrednog stanja vratila se roditeljima, a već dovoljno tešku situaciju njenoj porodici je olakšao stanodavac iz Niša. Naime, on joj je još prve nedelje pandemije javio da, dokle god su prilike vanredne, ne treba da plaća ni stanarinu, ni račune koji u međuvremenu nastanu.

Ja imam i cimerku, pozvao je i nju i mene i rekao nam da, zbog aktuelne situacije, ne treba da plaćamo ništa – ni kiriju, ni račune, jer svakako nismo u stanu. Jedino treba da platimo račune koje smo napravile dok smo bile u stanu, što je i normalno. Ovo mnogo znači i za mene, i za roditelje, veliko je olakšanje za kućni budžet“, priča Petrovićeva i dodaje da je čula za mnogo sličnih slučajeva.

Čak i ovde u Pirotu znam za porodicu koja iznajmljuje kuću, živi u njoj sa decom, i gazda im je rekao da ne treba da plaćaju kiriju dok sve ovo ne prođe“.

Čini se da je dosta stanodavaca u Nišu rešilo da pomogne svojim stanarima da lakše prebrode težak period. Jedan od njih je i Milan Branković, koji stan iznajmljuje studentkinji iz Kuršumlije.

Čim su proglasili vanredno stanje, pozvao sam je i rekao joj da ne razmišlja o kiriji dok sve ne prođe. Ni na trenutak nisam razmišljao da li treba to uraditi ili ne. Polazim od sebe i svoje porodice, svako koga znam ima makar jednog člana kome su primanja sada ili ukinuta ili su pod znakom pitanja. Devojka svakako nije u stanu i njena porodica, pored svih stresova kroz koje prolazi, ne treba da razmišlja i o stanarini“, kaže Branković i smatra da ovo nije nikakav poseban gest, da je to potpuno zdravorazumsko razmišljanje, jer se ne zna koliko će sve ovo trajati.

Ovakvi pojedinačni gestovi nisu retkost ovih dana. Prethodne nedelje društvenim mrežama kružila je objava Nišlije koji daje svoj stan pored Kliničkog centra na korišćenje medicinskom osoblju kako ne bi putovali svaki dan na posao. On je, kako kaže, sa suprugom otišao na selo dok traje vanredno stanje, a na ovaj način želi da se zahvali svim zdravstvenim radnicima na požrtvovanju.

Veliku solidarnost sa svima koje je pandemija i ekonomski pogodila pokazali su i glumci Lutkarskog pozorišta, koji deo svoje plate izdvajaju za kolege sa honorarnim angažmanom:
„Na inicijativu glumice Pozorišta lutaka Niš Biljane Radenković, kolege i koleginice glumci su se SAMOINICIJATIVNO organizovale, odvojile iznos od plate i pomogle svojim kolegama honorarcima. Veliko bravo za ceo ansambl. Večeras može aplauz i za njih – glumce. Dakle, GLUMCI, ne pozorište“, napisao je na svom Fejsbuk profilu student glume Uroš Milojević.