Srbija i klimatske promene kroz prizmu Pariskog sporazuma

Srbija i klimatske promene kroz prizmu Pariskog sporazuma, izvor: Centar za međunarodnu javnu politiku

U četvrtak, 10. maja, od 17 časova u Francuskom institutu u Beogradu održaće se tribina Srbija i klimatske promene kroz prizmu Pariskog sporazuma. Glavne teme biće pokretanje ekološke rasprave i odgovori na brojna pitanja o klimatskim promenama, obnovljivim izvorima energije i alternativnim “zelenim” vidovima borbe za zdraviju životnu sredinu. 

Na tribini će govoriti Ana Repac iz Sektora za zaštitu prirode i klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine, dr Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta, i Maja Turković, upravna direktorka Wind Power Inc. Moderiraće Radomir Jovanović iz Centra za međunarodnu javnu politiku.

Srbija je potpisnica Pariskog sporazuma i ima međunarodnu obavezu da učestvuje u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, podsećaju organizatori, i napominju da “Srbija na putu ka Evropskoj uniji mora da ispuni brojne ekološke norme sadržane u poglavlju 27 i to za nju, u ovom trenutku, predstavlja nesavladivu prepreku”.

“Republika Srbija je do danas izgubila preko pet milijardi evra zbog posledica klimatskih promena, što predstavlja ogromnu štetu ako uzmemo u obzir da to predstavlja skoro 1/8 njenog godišnjeg BDP-a, saopštili su organizatori.

Dolazak na panel diskusiju potvrđuje se na zvaničnoj stranici događaja.