Staro groblje – istorija Niša obrasla korovom|Grad u ogledalu

Foto: MRCN / A. S.

Već nedeljama se, posle skoro pola veka, rasčišćava, kažu Nišlije – istorija Niša, a radnici i mašine s poteškoćama su stigli do mnogih grobova u kojima počivaju najpoznatije Nišlije 19. i 20. veka, a koje je “progutala” vegetacija. To je, tvrde meštani Palilule, pokazatelj stanja u kojem se ovaj deo Niša decenijama nalazi.

Nastalo još u doba Turaka, sa najstarijim spomenikom s početka 19. veka, ali bez preciznih informacija o tačnom vremenu, veliki kulturni i istorijski značaj niškog Starog groblja oslikavaju upravo spomenici onih koji u njemu počivaju i čine ga pravim muzejom na otvorenom. U njemu su sahranjene mnoge ličnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u istoriji grada.

Različiti spomenici i načini sahranjivanja svedoče o društvenim okolnostima nekih davnih, minulih vremena, vajarska dela o umetničkom miljeu, a epitafi o velikanima koji su ostavili trag u istoriji grada i urezali se u kolektivno sećanje gotovo svakog Nišlije. 

Ipak, ovaj “muzej na otvorenom” odavno nema svoje posetioce. Sa mnogih spomenika poskidani su ornamenti, mnoge nadgrobne ploče su ukradene,stakla grobnica polomljena, ukrasi poskidani, a neretko izbijaju požari upravo zbog suve nepokošene trave i nemara prolaznika. 

Poslednja sahrana na niškom Starom groblju dogodila se 30. decembra 1971. godine, i od tada se niko ozbiljnije nije bavio ovim kompleksom koji se u srcu Niša prostire na 17 hektara.

Priču o Starom groblju pogledajte u epizodi emisije Grad u ogledalu.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Niša – Sekretarijat za kulturu i inforimisanje.