Sutra počinje Nedelja medijske i informacione pismenosti

Ilustracija: en.unesco.org/MILCLICKS

Povodom Nedelje medijske i informacione pismenosti, koja se na globalnom nivou obeležava od 25. oktobra do 1. novembra, Media i reform centar Niš, sa partnerima iz lokalne zajednice, organizuje niz događaja, sa ciljem aktuelizacije medijskog i informacionog obrazovanja.

Prvi u nizu događaja je izložba fotografija Kontekst, 25. oktobra u 18 časova u Deli prostoru, specifična po tome što će sve fotografije biti izložene u dva primerka, ali sa potpuno drugačijim naslovima. Cilj je ukazati na to kako samo jedan natpis može promeniti percepciju određene fotografije, i istaći da je važno poznavati kontekst medijskih sadržaja. Dimitrije Nikolić, Vanja Keser, Saša Đorđević i Ivan Dinić autori su fotografija koje će biti izložene. Postavka će u Deli prostoru biti do petka, nakon čega se seli u Media i reform centar Niš.

Radi podsticanja studenata da promišljaju o važnosti medija u savremenom društvu, na Filozofskom fakultetu u Nišu 26. oktobra u 12 sati održava se tribina Perspektive medijske pismenosti, gde će studenti Pravnog i Filozofskog fakulteta govoriti o temama važnim za medijsku pismenost. O temi će govoriti i prof. dr Zoran Jovanović, kao i prof. dr Jelena Vučković, koja je sa prof. dr Dejanom Vučetićem, učestvovala i u pripremi studenata.

Srednjoškolci će takođe imati priliku da diskutuju o medijskoj pismenosti, i to u petak 27. oktobra u 13.30 u Gimnaziji Svetozar Marković, gde će biti održana projekcija četvrte epizode dokumentarnog serijala Važnost slobode medijaZakon u službi medija, mediji u službi građana.

Tokom vikenda, 28. i 29. oktobra, Nišlijke i Nišlije će u Obrenovićevoj ulici, u periodu od 12 do 14 časova, moći da se informišu o značaju medijskog i informacionog obrazovanja, dok će u ponedeljak 30. oktobra imati prilike da učestvuju u diskusiji Razumevanje medija, odnosno zajedničkom čitanju i analiziranju medijskih sadržaja u 17 časova, u EU info point-u.

Poslednji dan oktobra je rezervisan za zajedničku akciju lokalnih medija, kada pozivamo novnarke i novinare da prepoznaju svoju ulogu u medijskom opismenjavanju građanki i građana, te da objave priču, intervju, prilog, fotografiju ili post na društvenim mrežama o važnosti medijske pismenosti, uz heštegove #GlobalMILWeek i #MILCLICKS.

Gradski forum – Medijska pismenost: Stvaranje kritičkog mišljenja

Završetak internacionalne Nedelje medijske i informacione pismenosti obeležiće Gradski forum – Medijska pismenost: Stvaranje kritičkog mišljenja, koji će biti održan 1. novembra u 11 časova u Oficirskom domu. O medijskoj pismenosti govoriće: Miloš Janković, pomoćnik ministra za informisanje i medije, narodni poslanik Predrag Jelenković, prof. dr Jelena Vučković, prof. dr Zoran Aracki i Marija Vučić, novinarka portala Cenzolovka. Događaj će otvoriti prof. dr Nebojša Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika zadužen za visoko obrazovanje i odnos sa akademskom zajednicom, i prof. dr Zoran Jovanović, šef Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu.

Ovonedeljni događaji samo su deo aktivnosti koje Media i reform centar Niš realizuje sa ciljem medijskog opismenjavanja građanki i građana. Jedna od tih aktivnosti je i Multimedijalna škola novinarstva, gde mlade novinarke i novinari uče o medijima, i stiču prva praktična iskustva. Takođe, važno je istaći i saradnju sa organizacijom civilnog društva iz Brisela – EAVI, koja se zalaže za učešće građana u javnom životu posredstvom medija, a čiji je moto “Ulaganje u medijsku pismenost je ulaganje u ljude.”

Nedelju medijske i informacione pismenosti Media i reform centar Niš obeležiće u saradnji sa međunarodnom organizacijom UNESCO, u okviru projekta „Building trust in media“, a uz pomoć Grada Niša, Kancelarije za mlade Grada Niša, Filozofskog fakulteta u Nišu, Pravnog fakulteta u Nišu, Gimnazije Svetozar Marković, EU info kutka Niš, Deli prostora  i Štek House-a.