Svrljig dobio prvi turistički „Vodič kroz neistražene predele“

Belmuž, foto: Terra Incognita

Prva turistička brošura o SvrljiguVodič kroz neistražene predele” predstavljena je u petak, 12. aprila u Centru za kulturu, turizam i sport. Cilj ovog vodiča jeste da promoviše turistički potencijal, prirodu, istorijske spomenike, ali i kulturno-zabavne manifestacije u Svrljigu i okolini.

„Očekivani rezultati su povećan broj domaćih i stranih turista, što dodatno podstiče razvoj ekonomije i preduzetništva, mogućnost za razvoj turizma i nove ugostiteljsko-turističke inicijative,“ rekao je Nenad Stojanović iz Proaktiva.

Vodič značajan za lokalno stanovništvo

Nenad Ranđelović iz Udruženja Terra Incognita istako je da je turistička brošura veoma značajna za lokalno stanovništvo, jer turizam može dosta da doprinese razvoju ove lokalne zajednice.

„U Svrljigu je turizam kao tercijarni sektor privrede za sada nedovoljno zastupljen, imajući u vidu njegove potencijale“, naveo je Ranđelović.

Na predstavljanju brošure prisutnima se obratila i predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović.

Ona je ukazala na to da Svrljig „ima prirodna bogatstva, prirodne resurse, manifestacije, ali je sve to nedovoljno otkriveno“. Trifunović je ocenila da građani van Svrljiga nisu dovoljno informisani o svemu što Svrljig može da ponudi, te da je u tome poseban značaj „Vodiča kroz neistražene predele”.

„Mi dosta sredstva i logistike ulažemo u turizam. Pokazatelj uspeha nam je Belmužijada, koja okuplja i oko 100.000 ljudi za tri dana. Nakon Belmužijade, otpočelo se i sa drugim dešavanjima koja promovišu etno sadržaj, naše domaće stvaralaštvo, domaću radinost“, objasnila je.


Belmužijada se održava prvog vikenda u avgustu, i predstavlja događaj tokom kojeg možete probati najukusnija tradicionalna jela, videti kako se pravi belmuž i na licu mesta ga isprobati. Takođe, svake godine biraju se najlepši pastir i najlepša pastirka, kao i najbolje domaće rukotvorine, tradicionalna jela i etno štand. Program upotpunjuju i različiti muzički i drugi zabavni događaji.
Brošura o turističkim potencijalima opštine Svrljig

Trifunović je podvlači da ono što Svrljigu trenutno nedostaje jesu smeštajni kapaciteti, te stoga apeluje na Svrljižane da registruju svoja gazdinstva kao etno smeštaje.


Vodič je nastao u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika”, i kreirala ga je niška organizacija Proaktiv u saradnji sa Udruženjem Terra Incognita.