Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije su na sastanku u Ženevi apelovali na pojedince i vlade da urade sve što je moguće da se spreči širenje koronavirusa. Preporučuju nošenje maski, fizičku distancu i redovnu dezinfekciju ruku. “Informišite, osnažite i saslušajte zajednice. Uradite sve. I kad je pod kontrolom, nastavite”, naveli su iz SZO.

“Odbor za hitne slučajeve COVID-19 se sastao u petak, 31. jula, i proučio trenutno stanje pandemije”, rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i dodao da je Odbor izneo niz preporuka koje bi zemlje trebalo da nastave da sprovode u cilju kontrolisanja i suzbijanja pandemije.

“Od pre 3 meseca broj slučajeva zaraženih kovidom povećao se više od pet puta – na 17,5 miliona. Broj umrlih se udvostručio – na 680.000”, rekao je on, rezimirajući period od nastanka pandemije do danas.

Tedros je naveo da lekari svakodnevno uče o ovom virusu i da napreduju u prepoznavanju načina na koje mogu pomoći ljudima koji imaju teške kliničke slike. Za sada se zna da je većina ljudi podložna zarazi ovim virusom.

“Brojne vakcine su sada u fazi kliničkih ispitivanja. Nadamo se da ćemo imati vakcinu koja će pomoći u sprečavanju infekcije.”, naveo je Tedros i dodao “Za sada se zaustavljanje epidemije svodi na prevenciju bolesti.”.

Šef SZO je apelovao na lekare da nastave sa osnaživanjem zdravstvenod sistema redovnim ispitivanjem, izolovanjem i lečenjem pacijenata, ali i pronalaženjem i izolacijom njihovih kontakata.

Apelovao je i na vlade svih zemalja da nastave sa kontrolom prevencije.

“Prebrza popuštanja zaštitnih mera mogu dovesti do ponovnog porasta zaraze.”, kaže on.

Navedeno je da je oformljen Međunarodni tim, koji je okupio vodeće naučnike i istraživače iz Kine i širom sveta, sa ciljem da se utvrdi poreklo koronavirusa i postavi osnova za dalja naučna istraživanja.

Maske kao simbol solidarnosti

“Pored toga što je jedno od ključnih sredstava za zaustavljanje virusa, maska je postala i simbol solidarnosti.”, naglasio je šef Svetske zdravstvene organizacije i objasnio da “Ako danas delujemo zajedno, možemo da spasimo živote”.

“Gde god da se nalazite – pokažite svoju solidarnost i nosite masku – bilo da se brinete o pacijentima ili voljenim osobama, vozite se javnim prevozom na posao ili ste u kupovini.”, kazao je Tedros.

Dodao je da će SZO nastaviti da širi pozitivne poruke o tome kako svako ima ulogu u razbijanju lanaca prenosa, a da je nošenje maske poruka da smo svi zajedno u ovome.

Kon za N1: Situacija u Srbiji povoljnija, sve zavisi od našeg ponašanja

Stručnjaci upozoravaju da je i dalje veliki broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a apeluju da se poštuju sve preporučene mere zaštite.

Situacija na jugu Srbije poslednjih nedelju dana je „relativno stabilna“, rekao je direktor niške Klinike za intenzivnu negu i anesteziju Radmilo Janković, kako prenosi Beta.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je u Beogradu i dalje najveći procenat novoinficiranih korona virusom, oko 25 odsto, i dodao da je izuzetno važno što je smanjen broj zaraženih medicinskih radnika, prenosi Beta.

Od početka epidemije preminulo je ukupno 605 ljudi, a zaraženo je 26738. Trenutno je hospitalizovano 3430 ljudi, a na respiratorima je 143 pacijenta.