SZO o polasku u školu: Svako ko se ne oseća dobro trebalo bi da ostane kod kuće

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Škole u Srbiji od 1. septembra ponovo, posle više od 6 meseci pauze, otvaraju vrata za osnovce i srednjoškolce. Ipak, epidemiološka situacija nameće i nova pravila – fizičku distancu od najmanje jednog metra, nošenje maski u zatvorenom prostoru, manji broj đaka u učionicama i kombinovanu i onlajn nastavu. Svetska zdravstvena organizacija podržava vraćanje đaka u klupe ali podseća da je poštovanje mera prevencije neophodno.

SZO, u svom onlajn priričniku, navodi da ukoliko epidemiološka situacija dozvoli otvaranje ili delimično otvaranje škola, neophodan plan zaštite zdravlja i sigurnosti svih pojedinaca – školskog osoblja i učenika, uključujući i ljude sa većim rizikom.

Fizičko distanciranje od najmanje jednog metra u školskim prostorijama i učionicama je kako navode neophodno, kao i da bi mešanje dece iz različitih razreda trebalo da bude strogo kontrolisano i ograničeno. Škole bi trebalo da osiguraju dobru ventilaciju u svim svojim prostorijama, obezbede sredstva za dezinfekciju ruku i radnih površina i omoguće davanje psiho-socijalne podrške deci. Preporučuje se i obuka učenika i nastavnog osoblja o bezbednom načinu ponašanja, kada se radi o prevenciji širenja virusa.

SZO preporučuje maske od tkanine, posebno na mestima gde fizička distanca nije moguća. “Maske mogu da pomognu da se zaštite drugi ljudi, jer osoba može biti zaražena pre nego što se pojave simptomi bolesti. Maske je potrebno nositi, održavati i pravilno odlagati”, objašnjava se u saopštenju.

Rezultati istraživanja pokazuju da su ljudi sa hroničnim respiratornim bolestima izloženi većem riziku od zaraze, a nezvanično se navodi da je isti slučaj i sa decom.

Prilikom odlučivanja o ponovnom otvaranju škola trebalo bi proceniti rizik od zaraze koronavirusom kod dece i osoblja”, preporuke su SZO. Oni navode da je potrebno pratiti trend širenja bolesti, broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u gradu i procena školskog okruženja i mogućnosti da se održe preporučene mere prevencije.

SZO napominje da je potrebno uzeti u obzir starost i sposobnost učenika da razumeju i poštuju mere koje su uspostavljene, navodeći da se mlađa deca teže pridržavaju fizičkog distanciranja ili odgovarajuće upotrebe maski.

Škole bi trebalo da obaveštavaju učenike i roditelje o merama koje se sprovode”, navodi SZO.

Oni navode da deca ređe oboljevaju od koronavirusa, a da je bolest koju imaju obično blaga i da zbog toga često može da prođe neopaženo. Dodaje da su dosadašnja istraživanja pokazala da bi ponovno otvaranje škole moglo dovesti do većeg prenosa virusa u zajednici.

“U toku su istraživanja o ulozi dece u prenošenju virusa u i van obrazovnih ustanova, koje sprovodi SZO u saradnji sa naučnicima širom sveta, kako bi se procenio rizik od infekcije kod dece i bolje razumeo način infekcije u ovoj starosnoj grupi”, piše u izjavi.

Nastavnom osoblju se preporučuje da sami razmotre da li bi trebalo da se vrate na posao na osnovu razvoja trenutne epidemiološke situacije, kao i mera koje se sprovode u školama kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

U Srbiji školska godina počinje 1. septembra, u planu je kombinovana nastava

Nova školska godina počeće u Srbiji 1. septembra, a kako je najavljeno, osnovci u prva četiri razreda pohađaće časove u školi, dok je za starije osnovce i srednjoškolce predviđen kombinovani model odlaska u školu i onlajn nastave.

Unija sindikata prosvetnih radnika tražila od Ministarstva prosvete da se početak školske godine odloži, jer kako su naveli trenutno ne postoje uslovi za rad zbog epidemije koronavirusa. Iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost su pak ocenili da odlaganje početka nastave opravdano je u onim jedinicima lokalne samouprave u kojima škole nisu u mogućnosti da blagovremeno ispoštuju sve zdravstveno-bezbednosne preporuke, prenosi N1.

“Ostalo je da nam škole budu dezinfikovane, jer nam sindikati nekad zlonamerno, nekad dobronamerno kažu da ima problem. Mi smo to znali, ali smo poslali svim lokalnu samoupravama opomenu, podsećanje da su oni u obavezi jer oni finansiraju troškove škole iz koje se rade nabavke sredstava i koliko znam to je sve završeno. Ostalo je još šest opština i jedan grad”, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za RTS.

Inače, zbog kombinovane nastave ali i mera predostrožnosti, RTS priprema i nastavu koja će se pratiti od kuće. Kako navode onlajn nastava dostupna je na dva televizijska kanala, RTS planeti, sajtu i mobilnoj aplikaciji RTS Moja škola.

[stag_sidebar id='text_baner']

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here