Otvorena izložba ilustracija “Tamna strana dana”

Ilustracija Alekse Skočajića za knjigu "U vrzinom kolu"

Sinoć je u holu Univerziteta u Nišu otvorena izložba ilustracija mladog niškog umetnika Alekse Skočajića, pod nazivom “Tamna strana dana”. Autor ističe, da je ova izložba najbolji način da se publika upozna, kako sa širokim spektrom njegovih interesovanja, tako i sa time šta bi sve ilustracija, kao poseban vid umetničkog izražavanja, mogla da bude.

Plakat za izložbu

“Izložba “Tamna strana dana” sadrži radove iz različitih delova mog stvaralačkog opusa; od stvari koje sam konkretno radio ili trenutno radim za određene projekte, poput ilustracija za knjige i plakate za muzičke festivale ili pozorišne predstave, preko onih koje sam uklapao u određene zadatke tokom studija, kao što su etikete za proizvode, pa sve do onih najličnijih projekata, kao što su ilustracije sopstvenih pesama,” kaže Skočajić.

Ovaranje izložbe bilo je veoma posećeno, što, kako autor naglašava, pokazuje da u Nišu svakako postoji interesovanje za ovakve događaje” i dodaje:

Otvaranje izložbe “Tamna strana dana”, foto: Danica Antić

Meni kao autoru to zaista pruža nadu da će se celokupna kulturna scena grada probuditi, te da će ovakvih manifestacija biti sve više. S tim u vezi, treba spomenuti i to da je poslednja, prava izložba ilustracija bila izložba Bobana Savića Geta u galeriji Srbija, pre nekih 5-6 godina.”

Aleksa kaže da se najiskrenije nada da ova izložba predstavlja “neki pomak” u kulturi na lokalu, ipak, na pitanje da li će i dalje stvarati u rodnom gradu, odgovara:

Voleo bih da kažem da bih radije ostao i aktivistički nastojao da podižem kulturnu svest stanovnika svog grada; sve to zvuči vrlo plemenito i zaista smatram da su oni koji to rade veoma hrabri… Ali budući da sam živeo i u našoj i u nekoj drugoj prestonici, tačnije u Hjustonu, imao sam i prilike da osetim dinamiku kakvu gradovi mogu imati, fluidnost energije i povezanost različitih njegovih segmenata, od kulture do medicine, nauke i tako dalje… Samim tim sve mi je teže da se sada vratim u stadijum u kome vidim ovaj grad kao dovoljan i funkcionalan za nekog mladog, kreativnog čoveka.”

Izložba “Tamna strana dana”, postavljena u holu Univerziteta u Nišu u Šumatovačkoj ulici, trajaće do 10. decembra.

Aleksa Skočajić na otvaranju / foto: Danica Antić

O autoru

Aleksa Skočajić, rođen je 1992. godine u Nišu. Jula 2017. godine završio je master studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, na odseku za grafički dizajn. Osim grafičkim dizajnom, bavi se i ilustracijom i fotografijom. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama, a svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, pod nazivom “Crni Put” imao je aprila 2015.