Tramvaji u ogledalu: Nišlije ih i dalje čekaju

http://www.tramvaj.org.rs/

“Od 12 časova, pa sve do ponoći, tramvaji će voziti poslednju vožnju. Ovog puta voziće građane do Niške Banje besplatno. Doduše oni se imaju i čime ponositi jer je do sada njihova vožnja bila, kao što će i kod autobusa biti, jedna od najjeftinijih u Jugoslaviji”

Ovako su Narodne novine pisale o poslednjoj vožnji tramvaja u Nišu, davne 1958. godine,

I svi koji su u to vreme do centra grada ili pak svojih bližnjih odlazili baš ovim gospodskim prevozom, složili bi se da je veza izmedju grada na Nišavi i tramvaja bila mnogo veća od samih šina. Niš je bio grad tramvaja. 

Čeze, taljige i fijakere, tramvaji su zamenili 16. novembra 1930, a ljubimce grada Nišlije su oduševljeno dočekale kao važnu promenu i novinu.

Posle skoro 28 godina, 11. avgusta 1958 godine, su ovi, do tada, simboli Niša postali prošlost… Svima dobro poznate zvukove truckanja vagona i točkova zamenili su, kako su tada ljudi navodili, daleko savremeniji i moderniji autobusi…. Ipak, tramvaji su, smatraju mnogi, sa sobom odneli i deo duha starog Niša, kojim su se tada a i sada građani dičili. 

Od nekadašnjih tramvaja, u srcu grada ostao je samo Tramvaj

Mladim Nišlijama je danas, možda i prva asocijacija na tramvaje, kafa ili čaša vina koju mogu popiti u baš u kafiću “Tramvaj”, neretko i nesluteći da su se možda baš njihovi preci upoznali u jednom tramvaju, možda između dve stanice, na putu do kuća ili tadašnjih dućana.

Da Nišu vrate titulu koju je imao pre sto godina, ipak i dalje mnogi žele. Tako se na primer Udruženje ljubitelja tramvaja punu deceniju trudi da vrati gradu tramvaje i očuva sećanje na stare. 

U srcu grada ostao je samo “Tramvaj”

Zato se i danas pojedinci i organizacije bore da zvono ovog, kako ga mnogi nazivaju, gospodskog prevoza ponovo odjekne ulicama našeg grada… Do tada, tu su fotografije, uspomene i jedan kafić, koji nas podsećaju kakav je to grad Niš bio pre čitavog jednog veka. 

Kompletnu emisiju TRAMVAJI U OGLEDALU: Nišlije ih i dalje čekaju možete pogledati na ovom linku

[stag_sidebar id='text_baner']

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here