Nagrade za najbolju glumu, najbolju dikciju i studenta sa najvišim prosekom na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, otišle su u ruke mlade glumice iz Niša Staše Nikolić. Ova dvadesetdvogodišnjakinja jedna je od dve studentkinje iz klase koje su u roku upisale i master studije glume, a publika je svakog dana gleda i u seriji “Tate”, koja se emituje na televiziji Prva.

Staša Nikolić je FDU upisala kao prva na listi, godinu dana pre i zvanično završene gimnazije “Svetozar Marković”, gde je pohađala bilingvalno francusko odeljenje. Sa 17 godina je otišla u Beograd, a strah od nepoznatog su pobedili želja i motivacija.

Jako je čudno da se tako rano upiše gluma, nisu spremni studenti na to šta ih čeka. Treba životnog iskustva za ovaj fakultet i puno iskustva da bi se shvatile neke stvari koji se tiču karaktera ljudi, događaja, situacija, da bi to mogli da odigraju i dožive na sceni… Zato je prva godina bila najteža, ali moja želja je bila prevelika da to upišem i studiram”.

Foto: Nemanja Stolić

Iako se niko iz njene porodice ne bavi umetnošću, a ona sama je od malih nogu pokazivala interesovanje za muziku, prvi glumački koraci koje je napravila u Akademskom pozorištu bili su putokaz ka njenoj daljoj karijeri. Niški glumac Miloš Cvetković ju je, kako kaže, spremao za prijemni ispit i zajedno sa kolegama iz Akademskog bio vetar u leđa da uđe u svet glume, što je i cela njena porodica podržala.

Ne verujem da neko bez podrške drugih može bilo šta da postigne”, kaže ona.

Kada se prvi put susrela sa FDU-om osetila je, kaže, da tamo pripada i da će se njeno ime naći na listi onih koji su primljeni.

Nekako se već tokom užeg izbora oseti da li ste za to, da li je to za vas i da li ste se na tom fakultetu pronašli. Ja sam odmah na prijemnom ispitu osetila da je to za mene i da ću se tu osećati najbolje…”

Retki su oni koji na kraju četiri godine studija “pokupe” sva tri velika priznanja za mlade glumce koje dodeljuje ovaj fakultet, a Staši je to pošlo za rukom. Dobila je nagradu “Mata Milošević” za najbolju glumu, “Brana Đorđević” za najbolju dikciju i bila student sa najvećim prosekom na klasi.

Značile su mi, ali nekako ja sam to na nekoj drugoj trećoj godini znala da ću dobiti.. Nisam znala da ću imati najviši prosek, ali za glumu i dikciju, nekako od prve godine po ocenama se to vidi. Ja sam imala tu sreću da od prve, druge godine imam sve desetke, pa sam pretpostavljala da će te nagrade biti moje ako diplomiram u roku. Da su se nagrađivali drugi predmeti možda ne bi tako bilo, ali to su moji omiljeni predmeti gde sam i pokazala najveći uspeh… To je zapravo splet srećnih okolnosti”, kaže Staša.

Iako studije glume nisu nimalo lake, ona je, kako kaže, sve radila sa ljubavlju i lakoćom. Tako je dodaje, sve išlo svojim tokom – i fakultet, ali i angažmani. Pored brojnih manjih uloga u serijama i studentskim filmovima, pažnju publike dobila je ulogom u seriji “Tate”, koja se svakog dana emituje na Prvoj.

Foto: Mina Nenadović

Uživam da glumim i u pozorištu i u filmovima i serijama… Zbog pandemije je pozorište malo zapostavljeno, pa sam trenutno više okrenuta televizijskim snimanjima”.

Želja joj je da severu približi južnjački temperament, što će i uraditi svojim master radom.

Planovi su mi da u svom master radu donesem malo južniji mentalitet i temperament, mislila sam da radim Boru Stankovića. Da citiram profesorku Branku Pujić “ja to dugujem svojim precima”. To me ohrabrilo da biram Boru Stankovića i ženske likove poput Sofke i Koštane.”

Mlada glumica kaže da je sve moguće, ako se dovoljno želi i da talentovanim ljudima svakako prepreka nije i ne sme da bude to odakle su.

Ja sam na primer Nišlijka, svi su mi sa juga, cela porodica i preci su mi iz Niša i okoline, i ja sam uspela da osvojim nagradu za dikciju. Najpravilniji govor. Naravno, ne samo akcenat, već i misao, sugestivnost. Ali eto primera da sam ja iz Niša, sa juga, baš tu nagradu osvojila”, kaže i dodaje da misli da južnjaci imaju veliku prednost u glumačkom svetu, jer donose drugačiji karakter.

Za nas važi da imamo vrelu krv, da smo duhoviti, spretni, to je taj naš južnjački šarm, koji je ovde zaista poželjan. Dosta ljudi sa juga upisuje glumu i to treba da se nastavi. Treba ohrabriti mlade, jer su zaista dobrodošli na FDU-u. Mi smo luckasti, šarmantni… Nosimo nešto živo u sebi što je za glumu izuzetno važno. Često se kaže da najbolji glumci iz Kruševca, a ja verujem da će uskoro to govoriti i za Niš”, kaže kroz smeh.

Staša Nikolić trenutno snima i dve nove serije – “Beležnica” i “Vreme zla” gde igra mladu Milenu Katić. Angažovana je i u niškom Narodnom pozorištu, gde je publika može videti u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”.