U toku je popravka oronulih kuća Roma, koji su se iz inostranstva vratili u Nišku Banju, a oni čiji su domovi bili potpuno ruinirani, dobiće novi krov nad glavom. Rešavanje njihovog stambenog pitanja, kao i pronalaženje novih radnih mesta i organizovanje obuka i edukacija, već dve godine je zadatak projekta koji zajedno realizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja.

Kako bi se napravila baza podataka Roma povratnika i interno raseljenih lica sa teritorije ove opštine, na samom početku projekta urađeno i više od 100 socijalnih karti. Na taj način identifikovani su oni kojima je pomoć bila najpotrebnija. Nekima je bilo potrebno srediti domove, dok je drugima bilo neophodno pomoći pri traženju posla.

Foto: Miodrag Miša Ignjatović


„Na samom početku projekta urađena je procena potrebe tržišta rada kada je identifikovano 20 kompanija zainteresovanih za zapošljavanje ove ciljne grupe. Osposobljavanje za buduća radna angažovanja korisnicima je omogućeno kroz obuke iz bezbednosti i zaštite na radu, ali i kroz održavanje obuka koje su prilagođene njihovim sposobnostima, kvalifikacijama i veštinama. Očekujemo da do kraja projekta više od 100 zainteresovanih prođe obuke, u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima”, navode iz BFPE-a.


I za samu popravku 27 domova, koliko je obuhvaćeno projektom, angažovani su radnici, pripadnici romske populacije. Kako kažu iz BFPE-a planira se se „kupovina 2 seoska domaćinstva za dve porodice, čije domove nije bilo moguće adaptirati, zbog lošeg stanja u kome su se objekti nalazili”.

Foto: Miodrag Miša Ignjatović


U okviru projekta „Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom nivou”, koji finansira Evropska unija, prošle godine otvorena je i lokalna kancelarija u kojoj korisnici dobijaju sve potrebne informacije, ali i besplatnu pravnu i drugu pomoć.