“Umetnička porodica” na Kolarcu

Bojana i Nikola Peković; foto: MRCN/B.R.

Grupa muzičkih umetnika “Umetnička porodica” okupljena oko Bojane i Nikole Pekovića 10. maja od 21 sat održaće koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Kako Pekovići navode, repertoar je sastavljen od kompozicija koje su izvodili kada su počeli da se bave muzikom, pa sve do njihovog sazrevanja, kao i kompozicije sa njihovog albuma “Nebesko je uvek i doveka”. Ono što izdvaja ove muzičare je spoj tradicionalne narodne i klasične muzike u izvođenju na guslama i harmonici.

Ono što mogu da obećam jeste dobra energija, kvalitetno veče i prolazak kroz razne emocije koje život sadrži koje ćemo kroz muziku da upitamo svakog pojedinca što jeste uloga umetnosti“, rekla je Bojana Peković.

Stožer umetnika ove grupe, kako navodi Nikola Peković, dolazi sa niškog Fakulteta umetnosti, kao što su profesori Aleksandar Jakovljević, Nikola Cvetković i Andrija Minčić, kao i studenti Đorđe Hartl i David Saramandić.

Gost na koncertu biće i akademik Matija Bećković, kao i harmonikaši Aleksandar SofronijevićVlada Panović, Miša Mijatović i Novica Negovanović.

“Svi oni će svirati po jednu narodnu pesmu u izvornom obliku, a mi ćemo te iste kompozicije aranžirati za klasično izvođenje. Tako da će biti interesantno čuti ‘Oj, Moravo’ i ‘Stani, Ibar vodo’ u klasičnoj formi”, otkrio je Nikola Peković.

Karte po ceni od 800, 1200 i 1500 dinara mogu se kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine, a moguće je ih je rezervisati na sajtu Kolarca. Grad Niš je obećao da će organizovati autobus za sve zainteresovane iz Niša za ovaj koncert.