Urban fest ove godine na dve scene u Čairu

Ilustracija: skc-nis.com

Studentski kulturni centar Niš organizuje 14. Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena – „Urban fest“ koji se održava od 1. do 5. septembra u Nišu. Za vreme festivala publika će besplatno moći da pogleda dve predstave za veče – od 20:30 i od 22:00, na velikoj i maloj sceni u parku Čair.  

Otvaranje je zakazano za subotu 1. septembar od 20:20, na velikoj sceni koja je locirana iza Dečijeg kulturnog centra u Čairu, dok se mala scena nalazi se ispred pomenute ustanove.

Novina je ta što će po prvi put na festivalu postojati dve selekcije. Selekcija Amaterskih pozorišta i selekcija Fakulteta i Akademija dramskih umetnosti“, saopštili su organizatori i dodali da će predstave ocenjivati tročlani žiri – glumica Narodnog pozorišta u Nišu Ivana Nedović, glumac i reditelj Zoran Cvetković i  reditelj i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju Angelčo Ilievski. Umetnički direktor festivala, Aleksandar Mihailović, ujedno je i ovogodišnji selektor.

Program „Urban festa“ 2018.

Ilustracija: Akademsko Pozorište Skc Niš

Subota, 01. septembar

20:20 – Otvaranje festivala (Velika scena)

20:30 – “KRALj IBI“, Alfred Žari, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija (Velika scena)

22:00 – “DRAGI TATA“, Milena Bogavac, Studio glume – Teatar 011, Beograd, Srbija (Mala scena)

Nedelja, 02. septembar

20:30 – “PEŠČANIK“, Danilo Kiš, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Kragujevac, Srbija (Velika scena)

22:00 – “ANTIGONA“, Sofokle, Omladinsko pozorište “Vožd“, Mišar, Šabac, Srbija (Mala scena)

Ponedeljak, 03. septembar

20:30 – “PRELJUBNICI“, Mark Kamoleti, Račansko pozorište Kulturnog centra ”Radoje Domanović”, Rača, Srbija (Velika scena)

22:00 – “SVE O ŽENAMA”, Miro Gavran, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš, Srbija (Mala scena)

Utorak, 04. septembar

20:30 – “ČUDO U ŠARGANU“, Ljubomir Simović, Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica, KiM, Srbija (Velika scena)

22:00 – “RUČNI RAD” (ili “Tajna jednog pisma“), Žan Klod Dano, Akademija umetnosti Novi Sad, Pozorište “Promena”, Novi Sad, Srbija (Mala scena)

Sreda, 05. septembar

20:30 – “ŠINE“, Milena Marković, Dramski studio “Ćoše“, Obrenovac, Srbija (Velika scena)

22:00 – “NEIZGOVORENI GLASOVI“, Ognjen Bogdanović, DIS – Pozorište mladih Banja Luka, Republika Srpska, BiH (Mala scena)

23:15 – Zatvaranje festivala i dodela nagrada (Velika scena)

Ceo grad je pozornica

Podsetimo, prema rečima organizatora, kroz „Urban fest“ je tokom godina prošlo preko 1.000 učesnika – glumaca, reditelja, scenarista… Predstave su se igrale u Pozorištu lutaka u Nišu, na Kamernoj sceni SKC-a, a od 2011. godine zahvaljujući ovom festivalu čitav grad je postao pozornica, pa su se predstave igrale pod vedrim nebom širom grada.

Festival je poprimio i internacionalni duh, pa su do sada na njemu, osim predstava iz brojnih gradova Srbije, gostovali i akadeski teatri iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Grčke.

Ovogodišnji festival se realizuje uz pomoć Dečijeg centra Niš.