Direktor “Nišvila” Ivan Blagojević je, umesto tradicionalnog presecanja vrpce, isekao žutu lubenicu i time zvanično otvorio poznati niški festival jazz muzike. Na otvaranju je prezentovan i “Nišville jazzcycle”, pokretna scena za sedam muzičara, na dva sprata na kojoj je bila izvedena numera “Watermelon man”, Herbija Henkoka. Ovogodišnji program trajaće od 13. do 16. avgusta na Letnjoj pozornici i bez publike, zbog trenutne epidemiološke situacije.  

Nišlije su ovog popodneva imale priliku da prisustvuju posebnom performansu koji je priredio Nišvil tim – da uživaju u tradicionalnim avgustovskim zvucima džeza i vide neobično vozilo za sedam muzičara, takozvani “Nišville jazzcycle”. 

“Ovo je vremenska mašina na kojoj se svira džez. Ona ide unazad i njome se vraćamo u prošlost i podsećamo ljude na neka davna vremena”, objasnili su iz Nišvil tima.

Iz organizacije “Nišvila” najavili su i nastupe na Museum stage-u, kod ulaza u Tvrđavu, na kojoj će biti dozvoljena publika, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljnija.

“Ovaj muzičko-scenski performans je omaž svim manifestacijama koje su otkazane ove godine, kao i svim muzičarima i umetnicima koji su ostali bez posla u doba korone”, rekao je Blagojević na otvaranju. 

On je najavio bogat filmski i muzički program, koji će se za sada pratiti isključivo online putem linka.

Dodao je da će, ako dozvoli epidemiološka situacija, u septembru biti održan i standardni format “Nišville” jazz festivala.

Kako je najavljeno, ove godine će biti organizovano više od 30 programa, koji uključuju pozorišne predstave (Nišville Jazz Teatar), filmske projekcije (Nišville Movie Summit), likovne performanse, kao i 20 koncerata glavnog i pratećeg festivalskog programa. 

Detaljnije informacije o ovogodišnjem programu možete naći na sajtu Nišvila.