Za Svetski dan pozorišta premijera predstave “Gde smo ono stali” u niškom Narodnom

Image: Ana Mihajlović / MRCN

Premijernim izvođenjem predstave “Gde smo ono stali”, niški teatar obeležiće Svetski dan pozorišta. Ovo je jedna od šest premijera koje su bile planirane za prošlu godinu, a čije je igranje pomerila pandemija, kaže direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović.

U subotu od 18. sati pozornica Narodnog pozorišta rezervisana je za premijeru predstave “Gde smo ono stali”, rađenu po tekstu Marijana Makse Todorovića, a u režiji Nenada Todorovića.

Predstava je rađena po tekstu koji je pre tri godine bio među pet najboljih dramskih tekstova na konkursu Sterijino pozorje za najbolji dramski tekst pisan na srpskom jeziku”, navodi Milovanović.

Tokom protekle godine bilo je mnogo pomeranja planova, kaže Milovanović. Od šest planiranih, niški ansambl uspeo je da pripremi i odigra je četiri premijere tokom pandemije – “6. Oktobar”, “Ana Karenjina”, “Gde smo ono stali” i “Deobe”, čije je prvo izvođenje zbog epidemiološke situacije odloženo za 9. i 10. april.

Spasoje Ž. Milovanović / Foto: MRCN

Marta prošle godine niško pozorište takođe je imalo je premijeru predstave “1789”, uoči vanrednog stanja, nakon čega se sve promenilo.

Nakon toga je krenulo ovo novo stanje, takozvana nova realost, nažalost uz mnogo strahova, mnogo pomeranja, mnogo otkazivanja, ali i jedna potpuna fascinacija odanošću publike ne samo Narodnog pozorišta Niš, nego pozorišta širom Srbije. Gde svako, svako ko radi u pozorišnoj instituciji sa velikom zahvalnošću se odnosi prema publici jer je u potpunosti razumela i podržavala svaki napor ljudi koji rade u pozorištu.”

Milovanović ističe da su važnu ulogu kada je pozorišna umetnost tokom pandemije u pitanju, odigrali i Krizni štabovi zdravstvene institucije u Nišu, koji su obezbedili potrebna testiranja, ali i svrstali glumce u prioritetnu grupu za vakcinaciju: “Prepoznali su važnost pozorišne umetnosti i uvrstili nas u prioritete za vakcinisanje kao profesiju kojoj je bilo neophodno pomoći i koja omogućava da život teče koliko-toliko normalno.”

Pandemija je više puta odlagala Međunarodni pozorišni festival “Teatar na raskršću”. Prvo je od marta pomeren za jesen, kada je epidemiološka situacija takođe bila loša, a od jeseni za mart ove godine, kada je ponovo odložen.

Nadamo se da će sve biti u redu i da ćemo ga održati od 6. do 13. septembra. Ako i tada ne bude, vratiće se redovnom terminu od 11. marta naredne godine, sa verom da ćemo nekada da pobedimo ovo što se zove kovid 19”, kaže Milovanović.

Narodno pozorište planira i da, u zavisnosti od epidemiološke situacije, u svoj repertoar u narednom periodu uvrsti i predstave “Heroj nacije”, “Čuda Svetog Đorđa”, “Neki to vole vruće”, “Pokojnik”, “Oslobođenje Skoplja” i “Hasanaginica”.