Živeo Kavandoli: Legendarna “La Linea” u Nišu

Otvaranjem izložbe „Živeo Kavandoli“ u utorak, 17. aprila u 18 časova u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, započinje ovogodišnje Italijansko kulturno proleće u Nišu. Izložba predstavlja omaž velikom strip autoru Osvaldu Kavandoliju, italijanskom animatoru, reditelju i karikaturisti, najpoznatijem po stvaranju i animiranju lika La Linea.

Na izložbi će biti prikazana dela međunarodnih umetnika, karikaturista i animatora koji su reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija.

Kavandoli je stvorio La Linea 1969. u reklamne svrhe za italijanskog proizvođača bele tehnike, ali se ubrzo potom strip preselio na male ekrane i postao poznat širom sveta. Ova animirana serija koja je “prošetala” u više od 250 epizoda, obeležila je detinjstvo mnogih generacija. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji i u neprestanoj je komunikaciji sa svojim autorom. Reč je o proizvodu ekstremne grafičke sinteze. Priče koje nam intrpretira predstavljaju tragikomične situacije svakodnevice prosečnog čoveka. Kavandolijeva ruka se s vremena na vreme pojavljuje u kadru kako bi bila u interakciji sa svojim likom, stvarajući prepreke ili rešavajući za njega određene situacije sa samo nekoliko poteza olovke. La Linea je dakle neodvojiva od svog autora koji je obeležio italijansku istoriju grafike i dizajna, masovnih komunikacija kao i italijansku kolektivnu svest.

Na otvaranju izložbe direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Skalmani održaće predavanje o italijanskom jeziku i kulturi. Skalmani je filozof, esejista, prevodilac, autor velikog broja istorijskih i filozofskih knjiga i stručnih tekstova. Predavao je na Univerzitetima u Seulu, Bostonu i Madridu. Od 2015. godine je direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Predavanje direktora Italijanskog instituta za kulturu Davidea Skalmanija

“Za sve one koji žele da se upoznaju sa italijanskom kulturom, muzikom, filmovima, istorijom i kulturnim nasleđem ove mediteranske zemlje, donosimo dašak Italije ovog proleća u Niš”, poručuju organizatori.

Promociju italijanske kulture u Nišu i ove godine organizuju Mladi ambasadori, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, bioskopom Kupina i Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla”. Kako najavljuju, Italijansko kulturno proleće u Nišu trajaće do 1. maja.