Značaj ekonomije za napredne tehnologije, drugi dan Foruma naprednih tehnologija

Otvaranje 2. dana Foruma naprednih tehnologija; foto: Darko Ković

Drugi dan ovogodišnjeg Foruma naprednih tehnologija obeležilo je Niško savetovanje ekonomista. Ekonomski faktor u naprednim tehnologijama je izuzetno veliki jer, kako navodi domaćin ovog susreta predsednik Društva ekonomista Niša profesor dr Boban Stojanović, dobar proizvod ne znači uspeh ako nema dobrog ekonomskog modela.

Profesor Stojanović istakao je da napredak postoji jedino u sinergiji naprednih tehnologija i ekonomske nauke i struke kako bi se došlo do regionalnog razvoja. Upravo u nerazvijenim delovima regiona i države ta sinergija je najvidljivija i država mora da pomogne razvoju.

FNT prošle godine je pokazao da je ekonomija prirodni deo ovog događaja, pa smo zato postali deo značajne manifestacije za Niš, region i državu. Zato je važno za Niš da ima što više benefita od uvođenja savremenih tehnologija“, dodao je profesor Stojanović.

Kao jedan od napredaka u regionalnom razvoju, direktor za IT Privredne komore Srbije Nebojša Gavrić istakao je pilot projekat zasovan na blockchain tehnologiji u Nišu koji je nedavno završen, a potekao je upravo sa ovog Foruma. Time je Niš prvi grad su Srbiji gde je ova napredna tehnologija plaćanja primenjena.

Važnost prožimanja naprednih tehnologija i ekonomije podvukao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i naveo da na taj način Niš kao nekadašnji grad elektronike moguće pretvoriti u regionalni, ali i nacionalni centar naprednih tehnologija.

Obrazovanje, privreda i napredne tehnologije predstavljaju partnerstvo za budućnost ovog grada. U njima leži snaga i kapšacitet našeg grada, a jedinstvo ova tri segmenta krunisaćemo izgradnjom Naučno-tehnološkog parka“, naveo je Bulatović.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović na Forumu naprednih tehnologija; foto: Darko Ković

Kako najbolji izvozni brend Srbije dolazi iz IT sektora, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović navodi da se tu krije najbolje rešenja za održivi rast privrede. On je dodao da je potrebno da država olakša propisima razvoj ovog sektora.

Pustite preduzentnike, privatnike da rade svoj posao, ali im omogućite da to bude bez barijera i bez zamršenih lavirinta propisa u kojima se svi ti mladi iz IT industrije nalaze trenutno“, istakao je Vlahović.

Kroz panel „Ekonomija i napredne tehnologije – partnerstvo za budućnost Grada Niša“ predstavljeni su postojeći modeli, ali i oni poželjni koji omogućavaju IT sektoru da podrži ekonomski rast privrede Niša i time pomogne razvoj grada.