Niška Noć muzeja na 16 lokacija

Printscreen: nocmuzeja.rs

Vrata muzeja, galerija, škola i brojnih ustanova kulture biće otvorena po petnaesti put u jubilarnoj Noći muzeja, u subotu, 19. maja, od 17 časova do sat posle ponoći. Niška Noć muzeja biće obeležena na 16 lokacija.

“Stariji od veka”: Najstarija dokumenta, prve niške novine, prvi srpski bukvar…

Osim manifestacije Noć muzeja, jubilej ove godine slavi i Istorijski arhiv Niš koji obeležava 70 godina postojanja. Ovim povodom upriličena je izložba arhivskih dokumenata, fotografija i knjiga “Stariji od veka”, gde će javnosti biti prikazana najstarija i najvrednija arhivska građa iz 19. veka – iz perioda pre oslobođenja od turske vlasti i neposredno nakon toga.

Kako iz Istorijskog arhiva najavljuju, građani i građanke će moći da vide najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš – bakrotisk iz 1737. godine, kao i skice niške Tvrđave iz te godine, turske tapije iz 1872, Bibliju iz 1868 – prevod Vuka Karadžića i Đure Daničića, zatim Zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije od 1839. do 1889. godine, kao i prvi srpski bukvar iz 1836. godine.

Biće izloženi i memoari Mithad paše, niškog valije iz 1861. godine, stare i retke knjige, najstarije niške novine iz 1886. – „Srpske novine“, koje su izlazile na Krfu 1916. godine, svedočanstvo Srpske Carigradske gimnazije iz 1901. godine, fotografiju Riste Prendića, najpoznatijeg srpskog diplomatskog kurira, knjaževskog tatarina Miloša Obrenovića iz 1835. godine i mnoga druga dokumenta, saopšteno je.

100 godina od smrti Gustava Klimta

Ove godine navršava se i 100 godina od smrti velikog umetnika Gustava Klimta. Građani i građanke Niša moći će da u Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” pogledaju gostujuću izložbu „Gustav Klimt: preteča moderne“, koja se otvara u Noći muzeja u 19 časova.

“Dela Gustava Klimta predstavljaju jedinstveni umetnički odraz stvaralačkog puta od vremena carske arhitekture historizma do početaka apstrakcije. Izložba „Gustav Klimt: Preteča moderne“ prikazuje najvažnije događaje na putu ka „celovitom umetničkom delu“ ovog stvaraoca”, istakli su organizatori.

Izvor: Mladi ambasadori

Tokom trajanja izložbe predviđena je i projekcija igranog filma „Klimt“ reditelja Raula Ruiza.

Izložbu “Gustav Klimt: preteča moderne” realizuju Kulturforum Belgrad, Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” i “Mladi ambasadori”.

Istovremeno, u holu Univerzitetske biblioteke održaće se i izložba publikacija, fotografija i dokumenata „Sloboda nema cenu“, koja prikazuje mnogobrojne bitke i borbe za oslobođenje Niša – od otomanskog perioda i bitke na Čegru, preko oslobođenja Niša u Velikom ratu do oslobođenja od fašista u Drugom svetskom ratu.

Građani i građanke Niša moći će na izložbi da se upoznaju sa pričama o znamenitim Nišlijama koji su dali živote za slobodu, kao i da se upoznaju sa bogatim fondom bibliotečke građe o ratovima i njihovm posledicama u ovom kraju Srbije, saopšteno je.

“Život je kabare”, digitalne animacije, radionice…

Narodno pozorište u Nišu povodom Noći muzeja priređuje “Život je kabare”, na platou ispred Pozorišta, koji će izvesti niški glumci i glumice, i Teatar bend. Početak je zakazan za 21 sat.

“U ovom dvočasovnom muzičkom programu publika će imati priliku da čuje izbor numera iz najpoznatijih domaćih i stranih filmova, mjuzikala, kabarea i animiranih filmova”, najavljeno je iz Narodnog pozorište.

Takođe, u foajeu Narodnog pozorišta biće izloženi radovi studenata Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, kao i projekcija digitalne animacije na temu “Pobede i pobednici”. Posetioce očekuju i interaktivne radionice kaligrafije i crtanja.

Zdrava tvrđava – kreativno razvijanje ekološke svesti kod najmlađih

U okviru Noći muzeja nišlijke i nišlije moći će da vide radove nastale u okviru programa ekoloških radionica za predškolce “Zdrava tvrđava”, koje organizuje Kreativni klub ABC.

“Cilj “Zdrave tvrđave” je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu posredstvom recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su – ručna izrada papira, oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita… Deca vajaju skulpture uz pomoć naših umetnika: tehnikom paper – mashe. Osnova skulptura izrađuje se od strarog papira, pet ambalaže i žice”, objašnjeno je.

Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi Noći muzeja.

“Pobede i pobednici – umetnost pobeđuje vreme”

U Noći muzeja vrata otvara i udruženje građana Javne manifestacije, gde će biti izložene slike umetnika Milovana Penkova.

Posetioci će, takođe, moći da uživaju u nastupima pesnika iz svih niških književnih klubova i udruženja, kao i izvedbama muzičkih umetnika.

Noć biologije

“Kroz manifestaciju Noć biologije želimo da nauku, kulturu i ono što radimo i učimo u okviru naše škole, na jednostavan, pristupačan i maštovit način, približimo svima i prikažemo kroz jednostavne eksperimente, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, interaktivne radionice koje osmišljavaju naši učenici uz svesrdnu pomoć profesora, a koje podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca”, saopštili su iz Gimnazije “Svetozar Marković”.

Dodali su i da će u okviru Noći muzeja ugostiti i prijatelje biologije i ekologije, kao što su stvaraoci prirodnih dobara u Srbiji, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, udruženje za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja „ZOO PLANET”, Pokret gorana grada Niša, Turistička organizaciju grada Niša, Gljivarsko društvo kao i različita prirodnjačka društva i nevladine organizacije koja se bave proučavanjem, zaštitom živog sveta i popularizacijom nauke i podizanja ekološke i kulturne svesti.

Najavljuju i da je jedna od mnogobrojnih, zanimljivih postavki razvoj cirkulatornog sistema od beskičmenjaka do čoveka, te da  posetioce očekuje  interaktivni 3D model glave, visine 1.10 metara, koji predstavlja anatomsku i fiziološku povezanost uha, grla, nosa i sunznih kanala kao i građu i funkciju oka, uha i mozga, zatim istorijski i evolucijski put razvitka ovog kraja i njegovih stanovnika.

Osim toga u okviru ovog događaja predstaviće se i učenici svojim aplikacijama za brzo, zanimljivo i efikasno učenje.

“100 vizionara medicinske misli”

Muzej zdravstvene kulture Instituta za javno zdravlje će ovim povodom građanima i građankama predstaviti istoriju medicine kroz portrete 100 najvažnijih ličnosti iz ove oblasti kroz vekove, autora Stanka Marjanovića.

Stalna postavka obuhvata i dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezanu za razvoj medicine u svetu i u Srbiji, kao i prikaz razvoja medicinske tehnologije predstavljanjem raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe.

„Niš – grad elektronike kroz vreme“

U okviru ovogodišnje Noći muzeja biće obeležen još jedan jubilej. Naime, pre 70 godina u Nišu osnovani su „Zavodi RR“, čime je počelo stvaranje velike kompanije elektronske industrije – EI Niš.

Tim povodom Univerzitet Singidunum, Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša organizuje izložbu „Niš – grad elektronike kroz vreme“.

Postavka će biti izložena na pomenutom Univerzitetu, a posetioce očekuju proizvodi Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, poput tranzistora, radija, televizora, gramofona, kompjutera i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu.

Sastavni delovi postavke su i komplementarne izložbe Audio muzeja „Dragan Bojković“ i Etno muzeja „Rautovo“.

“Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”

Multimedijalna izložba fotografija „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ biće održana u okviru obeležavanja noći muzeja u Domu vojske Srbije.

Ova izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata.

“To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije”, saopštili su organizatori, i dodali da je u pitanju “rezultat želje da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg, civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština”.

Izložba oživljava sećanje na srpskog vojnika, uplovljava u njegovu prepisku, zaviruje u vojnički dnevnik te u dom u kojem je porodica iščekivala vest sa fronta. Projekcija priziva sećanje na veliki broj pojedinaca učesnika Prvog svetskog rata, na samu osobu, njen život pre rata, njene želje, nadanja, očekivanja i napokon na samo njenu, ličnu tragediju.

U okviru dodatnog programa posetioce očekuje Promenadni koncert učenika Muzičke škole u Nišu, kao i prezentacija ekspedicije „Albanska golgota 100 godina kasnije“.

“Genius Loci”

U prostorijama Društva arhitekata Niš 19. maja biće izloženi autorski radovi iz oblasti projektovanja enterijera arhitektica Katarine Lončarević, Danijele Dimković i Jelene Ruvidić.

Autorke su docentkinje na Filozofsko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na Katedri za unutrašnju arhitekturu.

Samostalna izložba Ivon Tajn u Srbiji

Galerija art 55 prikazuje od 17. maja do 6. juna 2018. godine prvu samostalnu izložbu Ivon Tajn u Srbiji.

izvor: ivonnethein.com

“Veću pažnja javnosti umetnica je privukla sa svojom serijom fotografija „Trideset dva kilograma“. Fotografije se bave morbidnom težnjom mladih devojaka i žena ka ekstremnoj vitkosti. Istovremeno, Ivon Tajn postavlja ulogu fotografije s jedne strane kao dokazni dokument, a na drugoj nam svesno daje iscenirene slike za diskusiju. Ukazujuci nam na internnet pokret ProAna u kojem je slika extremno mršavog tela podignuta do idealnog, Thein koristi kompoziciju i različite poze i fotografije  dodatno doradjuje  na računaru. Od vitkih modela na ovaj način postale su anorektične slike tela, bezlične i izvestačene i osciliraju na sceni izmedju žensvenosti i morbiditeta. Ženska figura na sterilno konstruisanim fotografijama Ivon Tajn postaje lutka”, saopštili su organizatori.

U drugoj seriji fotografija, pod nazivom “Pro forma”, umetnica tematizuje u medijima široko predstavljene ideale lepote, pri čemu način isceniranja i preterana digitalna obrada fotografija razotkrivaju pravu suštinu tih ideala, proizvodeći podsmeh kod posmatrača, objašnjavaju.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i video-rad “Omotač”, gde  umetnica prikazuje kako jedna figura  sa sebe skida, jedan za drugim, nekoliko slojeva kože. Pol osobe  se ne razaznaje, i u tom smislu  telo gubi svoje individualno fizičko prisustvo i čini se zamenljivim u smislu pola i ličnog identiteta. Ivon Tajn time jasno potencira kritiku klasične podele polova.

Izložba radova učenika Umetničke škole Niš

Umetnička škola Niš povodom Noći muzeja organizje izložbu radova, radionice i muzički program. Na izložbi će biti predstavljeni radovi učenika sa smerova dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, dizajn tekstila, kao i smerova likovni tehničar i grafički dizajner.

Posetioce očekuje i radionice “3D printing”, “Štamparija“, “3D slavni umetnici”, kao i muzički program.

Modna revija u Školi mode i lepote

U Noći muzeja od 18 časova oraganizuje se izložba učeničkih radova iz oblasti dizajna i tekstila. Osim toga, biće održane i modna revija unikatnih odevnih predmeta, izložba učeničkih umetničkih fotografija, modna revija frizura, kao i dramski deo programa.

Boje mog detinjstva

U Noći muzeja Dečiji centar učestvuje izložbom dečijih radova sa likovnog konkursa „Boje mog detinjstva“, koji počinje u 17 časova. Tema ovogodišnjeg likovnog konkursa je „Sloboda“, u skladu sa temom Noći muzeja – pobede i pobednici.

Takođe, ovom prilikom biće dodeljene nagrade deci, a pripremljen je i adekvatan muzičko-scenski program, saopštli su organizatori.

Slikom do pobede

Nove pobede i dostignuća grupa mladih slikara postići će sa posetiocima, kada će u Noći muzeja stvarati nova dela uživo uz podršku publike, u Atelju i galeriji “Milica”. Uživo će slikati akademski slikarke Jelena Stošić i Dunja Ćirić, zatim Dimitrija Savić i Milica Trajković. Program počinje u 18 časova.

“Mala – velika pobeda”

Galerija Šukletović u Noći muzeja učestvuje izložbom radova polaznika likovne radionice za decu, na temu “Mala-velika Pobeda”. Osim toga, biće izložena i stalna postavka slika Nede Veselinović-Šukletović. Početak je zakazan za 18 časova.

Nacionalna nedelja muzeja i Evropski dan muzeja

Osim navedenih dešavanja, povodom Nacionalne nedelje muzeja i Evropskog dana muzeja Narodni muzej u Nišu otvoriće sve svoje objekte za posetioce u periodu od 15. do 20. maja

Ćele-kula, arheološko nalazište Medijana, memorijalni kompleks 12. februar, Galerija Sinagoga i Arheološka sala biće otvoreni u uobičajeno vreme, osim 19. maja kada se obeležava Evropska noć muzeja, kada su otvorena od 17 sati do ponoći.

Petnaesta Noć muzeja ove godine, osim u Nišu, biće održana u više od četrdeset gradova širom Srbije.