Aktivizam je vrednost sama po sebi

Gradski forum
Gradski forum "Aktivizam – šta nas pokreće i šta od toga imaju građani i građanke?"

“Aktivizam polazi iz porodice. Svi ćemo imati mnogo bolju zajednicu ukoliko svako učini nešto dobro u svom komšiluku. Ne moramo da čekamo neke velike pokrete ili akcije da bismo nešto menjali”, jedan je od zaključaka gradskog foruma “Aktivizam – Šta nas pokreće i šta od toga imaju građani i građanke”.

Jedan od problema kada se govori o aktivizmu je taj što „svi misle da će neko drugi rešiti probleme u zajednici“, kaže Ivan Topalović iz organizacije Proaktiv.

Na forumu se prisutnima obratio i predstavnik Niške urbane gerile i objasnio zbog čega insistiraju na anonimnosti. „Anonimni smo da bismo snagu aktivizma podelili sa svim gradjanima! Ko god uradi nešto dobro za svoju zajednicu neka slobodno kaže da je to uradila Urbana gerila“.

O aktivizmu su govorili i Milan Bojić iz KOM 018, Danica Ilić iz Saveta učenika srednjih škola i Dušan Stojadinović iz Udruženja ZOO Planet iz Niša. Oni smatraju da su mladi danas mnogo aktivniji nego ranije i poručuju da aktivizam nije sredstvo dolaženja do nekog cilja, već vrednost sama po sebi.