Alfa Blondi: Muzika je postala planetarni jezik

Alfa Blondi / foto: Milena Milošević / foto: MRCN

Drugo veče Nišville Jazz Festivala večeras je u bojama rege muzike. Alfa Blondi (Alpha Blondy), rege muzičar iz Obale Slonovače,  nastupiće prvi put u regionu sa svojim „Solar System“ bendom koji broji petnaestak članova.

„Muzičari koji sviraju sa mnom dolaze iz različitih kultura. Radimo zajedno više od 20 godina. Večeras ćete upoznati moju veliku afričku porodicu, kaže Blondi i objašnjava da je pseudonim koji koristi na sceni zapravo kombinacija imena njegovog pradede Alphe i nadimka Blondy kojim ga je zvala baka koja ga je i očuvala.

Alfa Blondi / foto: Milena Milošević / foto: MRCN

Alpha Blondy svira angažovani rege. Motivaciju za muziku nalazi u svojoj realnosti, koja je u detinjstvu i tokom odrastanja bila prožeta velikim siromaštvom u kome je živeo.

„Kada živite u siromaštvu, pogođeni ste nepravdom. Sećam se moje majke koja je išla na pijacu da prodaje odeću u gradu, dok su deca bogataša uživala. To je stvorilo unutrašnji revolt u meni“, kaže Blondi i dodaje da za njega nije dovoljno da piše samo „pesme o lepim devojkama i provodu. Bog mi je dao šansu da u ovom životu doprinesem miru oko sebe. Odrastao sam dok je trajao rat između Obale Slonovače i Gvineje i dok sam sedeo u školskoj klupi, stalno su proletali helikopteri, prolazili su tenkovi i to je za mene bilo veoma traumatično. Zbog toga sam u svojoj srži protiv rata. Ne mogu da prihvatim da je ljudska rasa sletela na Mesec, a da se i dalje ponaša gore od životinja“.

Alfa Blondi često nastupa na humanitarnim koncertima, ima svoju humanitarnu fondaciju „Alpha Blondy Jah Glory“ za pomoć siromašnima, ženama i deci. Ujedinjene nacije 2005. godine proglasile su ga za Ambasadora mira za Obalu Slonovače.

Ako umrem danas, znam da sam dao sve od sebe da doprinesem boljem svetu. Zbog toga je moja muzika angažovana. Muzika je postala planetarni jezik. Srećan sam što sam deo te globalne, kulturalne eksplozije. Zaista je neverovatno“, poručuje Alfa Blondi koji večeras nastupa na Earth stejdžu u 23.20.