Besplatna radionica o podkastu – Od ideje do realizacije u EU info kutku

Foto: EU info kutak Niš

Podkasti su postali veoma uobičajen i prisutan digitalni format u svetu, a sve više zastupljeni i kod nas. Za autore i publiku podkasta je posebno važna činjenica da su toliko jednostavni da ih lako možete kreirati ako imate dobru ideju i uz to mikrofon, telefon i/ili računar. Za ljude koje ova popularna forma digitalnog izražavanja interesuje i žele da steknu dodatna znanja primenjiva u poslu, EU info kutak organizuje radionicu o osnovama podkasta, koja će biti održana 13. februara od 17 sati, na Svetski dan radija.

Radionica koja se realizuje uz podršku Udruženja Podkast Podrška, obuhvatiće tehnike snimanja, montaže i distribucije podkasta. Učesnici će se kroz praktičan rad upoznati sa opremom i softverskim alatima koji će im omogućiti da proizvode svoje podkaste. Takođe, kroz teorijski deo proći će primere najbolje prakse iz Srbije, regiona i sveta i upoznati se sa različitim oblicima ovog medijskog formata. Učesnici bi trebalo da poseduju osnovno znanje engleskog jezika i poznavanja rada na računarima. Trajanje radionice je tri sata, a učešće je besplatno.

Udruženje Podkast Podrška je osnovano 2019. godine u cilju promocije, razvoja i unapređenja podkast zajednice u Srbiji i regionu. Njihova vizija je bolja pozicija nezavisnih i društvenih medija kao i njihova profesionalizacija i garancija medijskih sloboda u cilju unapređenja medijskog pluralizma u Srbiji.

Podkasting opisuju kao „najmlađu“ medijsku formu koja predstavlja decentralizovani radijski sadržaj dostupan svakome i u svakom trenutku putem interneta. Kažu da su podkasti radio kakav on treba da bude: oslobođen monotonih trendova i formi, necenzurisan i aktivistički, lucidan i edukativan, zabavan i pun zanimljivih likova i priča. Dođite na radionicu da se zajedno uverimo u to kakve mogućnosti pruža podkast!

Prisustvo radionici je besplatno za zainteresovane građane, uz prethodnu prijavu. Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da se najavi dolazak na officenis@euinfo.rs ili telefonom na 018/254-461, najkasnije do 12. februara u 19 sati.

O predavačima:

Vladimir Radinović je radijski umetnik, preduzetnik i osnivač Podkast Podrške. Bavi se društvenim radijom u Srbiji i regionu već 15 godina. Od 2019 godine, član je upravnog odbora „Community Media Forum of Europe“.

Dragomir Leko je umetnik, preduzetnik i podkaster. Koautor je Insert Coin-a, podkasta koji se bavi regionalnom industrijom video igara.