CINS dobitnik nagrade Doprinos godine Evropi za 2017.

Branko Čečen, direktor CINS-a, predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji i nekadašnji dobitnici nagrade / Foto: CINS

Centar za istraživačko novinarstvo je dobitnik nagrade Doprinos godine Evropi za 2017.  Nagradu od 2002. dodeljuje Evropski pokret u Srbiji. U ime CINS-a plaketu je primio direktor Branko Čečen.

„Novinarstvo je izvređano, poniženo i sprečeno da obavlja svoju funkciju. Dok smo u Evropi prepoznati kao ljudi koji se kvaliteno bave novinarstvom, u Srbiji nismo samo etiketriani kao strani plaćenici ili izdajnici, već je onemogućeno da naš rad dođe je do građana Srbije“, kaže Čečen i dodaje da zbog svega toga nagrade CINS-u predstavljaju utehu i podsticaj.

Nagradu je uručio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i poručio da su novinari CINS-a sve postigli u uslovima medijskog blaćenja njihovog rada, političkih pritisaka, pa čak i kriminalizacije.

„Time su pokazali da čine i daju sve što novinari uopšte mogu da daju da pomognu svojoj zemlji da se reformiše u društvo u kojem su ljudska i građanska prava na prvom mestu, iz kojeg se ne beži i kojem je mesto u Evropskoj uniji“, poručuje Šabić.

Među nekadašnjim dobitnicima su Goran Svilanović, Duško Lopandić, Tanja Miščević, Milica Delević, Ivan Vejvoda, Jelica Minić, Sonja Liht, Saša Janković i Rodoljub Šabić.

Izvor: http://europeanwesternbalkans.rs