CRTA: Napadima nas teraju da odustanemo i prikrivaju zarobljenu državu

CRT:RS
Foto: Screenshot crta.rs

Društvo gde se nezavisni mediji i organizacije civilnog društva etiketiraju kao “strani plaćenici i domaći izdajnici” nikako ne može biti demokratsko, a posebna je dimenzija kada to dolazi od od najviših državnik zvaničnika, kaže Jovana Đurbabić, iz organizacije CRTA. Cilj zastrašivanja je, kaže, da se odustane, a ako se to desi onda je borba za demokratiju izgubljena, zato će ova organizacija nastaviti da radi još više i upornije.

Da će svako ko kritikuje vlast biti “prebijen u džaku”, da su CRTA i Otvoreni parlament saučesnici u planiranju državnog udara, a da novinari KRIK-a sarađuju sa predstavnicima kriminalne grupe – ovo su samo neke od niza optužbi koje ovih dana dolaze iz državnog vrha i tabloida. Pomenuti napadi nisu usmereni samo na nezavisne medije i NVO, već na svakog ko misli svojom glavom, postavlja pitanja od javnog interesa i bori se za slobodu i protiv straha, navodi Jovana Đurbabić.

Vladajuća većina u nameri da kroz kreiranje paralelne ulepšane stvarnosti prikaže kako je Srbija demokratska, od svakoga ko činjenicama dokazuje da je demokratija u lošem stanju pravi državnog neprijatelja. Crvena linija se neprestano pomera i iz dana u dan u sve većoj meri se normalizuju pojave kao što su nasilje i progon neistomišljenika. Sav taj neprestani lov na veštice služi tome da se prikrije ono na šta civilno društvo odavno ukazuje – da nam je država zarobljena i da su skoro sve institucije podređene volji jednog centra moći.”

Foto: 15 minuta / Južne vesti YT

Od stranih plaćenika i domaćih izdajnika, do direktrnih optužbi za saradnju sa kriminalnim grupama – atmosfera u društvu nije bezbedna za rad nezavinih medija i nevladinih. Posebno je opasno kada optužbe stižu iz vrha države, a Đurbabić kaže da laž i pretnje kao odgovor na kritike nikako ne bi smeli da se očekuju od narodnih poslanika.

Cilj zastrašivanja jeste da odustanete od onoga što radite, da živite u strahu, da sagnete glavu i ćutiti. Ako to dozvolimo, onda smo izgubili u borbi za demokratiju. I zato je pravi način da se borimo za promene da ne odustajemo, da nastavimo da radimo još više i još upornije. Odgovornost civilnog društva je da i da pokaže da metode zastrašivanja ne rade tako što će dati i bezrezervnu podršku hrabrim ljudima koji daju nadu da borba ima smisla, poput Marije Lukić, Aleksandra Obradovića, građana koji se bore za čist vazduh”

Na orkestrirane napade tabloida i ljudi iz vrha države prema medijima i nevaldinim organizacijama reagovala je i međunarodna zajednica. Evropski parlament podneo je nove amandmane na izveštaj o Srbiji u kojima kritikuju napade na KRIK i CRTU, a predstavnici Evropske unije i stranih ambasada su prethodnih nedelja upozoravali da je bezbednost novinara ugrožena zbog hajke koja se protiv njih vodi. Đurbabić navodi da su reakcije veoma značajne za svakog ko veruje i zastupa demokratske vrednosti. 

“Poruka iz Evropskog parlamenta da je “zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva”, je veoma jasna. To je dodatna potvrda onoga na šta ukazuje civilno društvo već dugo – da se institucije oduzimaju građanima, da se urušavaju, da je demokratija  u Srbiji u lošem stanju”.

Ipak, problemi se, smatra, rešavaju iznutra.

Ne smemo da očekujemo da će nam unutrašnje probleme rešiti neko iz inostranstva. Mi kao društvo moramo da pronađemo snagu da se borimo protiv zloupotreba sistema. Solidarnost i podizanje glasa je dobar početak”, navodi.

Posle tvrdnji poslanika iznetih na zasedanju Skupštine o učestvovanju ove organizaciju u državnom udaru, CRTA je uputila podnesak tužilaštvu za pokretanje postupka u kojem će se ispitati svi navodi koje su izrekli poslanici Martinović i Orlić.

Pošto imunitet štiti narodne poslanike od krivične i svake druge odgovornosti za poruke koje šalju javnosti, Crta nema mogućnost da ih tuži, ali je dužnost tužilaštva da istraži tako ozbiljne optužbe. Ako poslanici Orlić i Martinović imaju osnovana saznanja i dokaze koji inkriminišu Crtu, moraju hitno da ih iznesu pred tužiocima. U suprotnom, biće jasno da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom i ogrezli u govor mržnje, neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama”, zaključuje Đurbabić.

Kako kaže CRTA će nastaviti da radi svoj posao. Posmatraće i dokumentovaće kako rade ili ne rade institucije sistema i zahtevaće odgovornost onih koji te institucije vode. Koristiće, kaže, sve zakonske mehanizme koje imaju na raspolaganju, da makar dokažu da one ne funkcionišu.