Udruženje „Prijatelji dece Srbije“ kroz kampanju „Da ’Neven’ ne uvene“ prikuplja sredstva za organizovanje dodele prestižne književne nagrade za decu „Neven“. Prvi put posle 64 godine država ne izdvaja sredstva za ove nagrade, zbog toga što je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo odluku da ovo udruženje, nakon više od šest decenija, ne bude organizator Dečje nedelje , u okviru koje je književna nagrada „Neven“ jedna je od programskih aktivnosti.

Nagrada “Neven” je najstarija i najznačajnija književna nagrada koju dobijaju pisci za decu i mlade u Srbiji već više od šest decenija. Na ovogodišnji konkurs stiglo čak je 57 naslova, pišu organizatori, ali im nedostaju sredstva za profesionalno žiriranje i svečanost dodele nagrade. Uplatom preko sajta donacije.rs svi građani mogu da podrže održanju ove tradicije koja je vrlo značajna za književno stvaralaštvo za najmlađe.

Prvi dobitnici ove nagrade 1955. godine bili su Duško Radović i Branko Ćopić, a u godinama nakon toga „Neven“ su, između ostalih, osvajali čuveni Dragan Lukić, Miroslav Antić, Dobrica Erić, Gradimir Stojković, ukupno njih 174, u kategorijama: beletristika, ilustracija i popularna nauka. Jedan od nagrađivanih pisaca za decu je Ljubivoje Ršumović, koji smatra da je dovođenje ove manifestacije u ovakvu poziciju na ivici skandala. 

Ljubivoje Ršumović

Kada su vremena ovakva – ozbiljna i krizna, obično stradaju najmlađi, zakida se na deci, a daje se na naoružanje i neke druge stvari. Nagrada ’Neven’ je godinama pomagala dečju literaturu, pa je dogurala dotle da sada imamo nekoliko kandidata za prestižnu nagradu ’Astrid Lindgren’. Inače, naša literatura sada važi za jednu od najuspešnijih i najmaštovitijih u Evropi“, kaže Ršumović, koji je književnu nagradu „Neven“ osvojio dva puta. 

Da je nedopustivo prekinuti ovakvu tradiciju i oduzeti piscima “Neven”, slaže se i spisateljica Jasminka Petrović, takođe dobitnica ove nagrade.

Ako bi se nagrada prekunula, to bi moglo da znači da dižemo ruke i od dece i od kulture i od budućnosti. Po meni, nagrada NEVEN treba da ima godišnji budžet nezavisno od konkursa. Nagrada Neven je veća od svih nas, a naročito od političara koji dolaze i prolaze. Ovogodišnja donacija je zlatan most da se prebrodi krizni period, da se nagrada ne bi ugasila. DA NEVEN NE UVENE!

Jasminka Petrović; Foto: lična arhiva

Ova nagrada je osnovana na inicijativu Duška Radovića i sastoji se od kožne povelje za autore koja se ručno ispisuje, a sastoji se i od presovanog cveta nevene, tradicionalno se dodeljuje u oktobru, u okviru Dečje nedelje, a sve knjige pristigle na konkurs poklanjaju se institucijama za decu.

Pomozite Prijateljima dece Srbije da i ove godine presovani cvet nevena zasija u povelji Dušana Petričića u rukama novih laureta u sve tri kategorije, a da se dodela nagrada održi u formatu koji smo do sada negovali, svečano i uz nagrade najboljim autorima. Potpuno smo sigurni da ćete nam, uprkos teškoj godini u kojoj se nosimo za izazovom planetarne pandemije, pružiti podršku da odbranimo kulturu za decu i 65. godišnjicu ’Nevena’, a u korist i na radost svakog našeg deteta“, napisali su iz ovog udruženja na sajtu donacije.rs.

Kampanju možete podržati na online donacijom preko platforme i uplatom na žiro račun udruženja PRIJATELJI DECE SRBIJE: 325-9500600023137-91 (svrha uplate: Kampanja #daNevenneuvene. Za održavanje manifestacije potrebno je prikupiti 383,000 dinara.

Inače, udruženje “Prijatelji dece Srbije” je osnovano 1990. godine da bi ostvarivalo ciljeve u oblasti zaštite i promocije prava deteta, društvene brige o deci i podsticanja aktivnosti na unapređenju rada s decom i za decu. Nastavili smo tradiciju organizacije Društvo za potpomaganje i vaspitanje sirotne i napuštene dece, osnovane 1880. godine, što nas čini najstarijom organizacijom za decu u Srbiji. Sve naše aktivnosti temelje se na našem direktnom radu sa decom i mladima. Okupljamo one kojima je stalo do dece, njihovog vaspitanja i razvoja, kreativnog provođenja slobodnog vremena, zaštite i promocije svih dečjih prava. PDS je asocijacija opštinskih organizacija koje postoje širom Srbije i neposredno rade sa decom gde god ona žive. Čine je na dobrovoljnoj osnovi roditelji, nastavnici, stručnjaci koji se bave decom, eminentni naučnici, umetnici, javne ličnosti…“, stoji na sajtu donacije.rs o ovom udruženju.