Da se i jug Srbije vidi na Javnom servisu

Čak 43,5 posto građana juga Srbije misli da Radio televizija Srbije ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona, a 42,8 posto njih smatra da je jug nedovoljno vidljiv na Javnom servisu, neki su od podataka publikacije „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?”

Publikacija je rezultat istraživanja sprovedenog u Nišu, Pirotu, Vranju i Leskovcu, na uzorku od preko 1.000 ispitanika i monitoringa programa RTS-a. Priliku da javno diskutuju o rezultatima istraživanja, kao i da daju konkretne predloge za rad Javnog servisa imaće stanovnici svih gradova u kojima je rađeno istraživanje.

Prema rezultatima koje smo dobili, 39,5 posto južnjaka smatra da RTS nedovoljno izveštava o temama van Beograda, a 16,7 posto njih misli da se uopšte ne izveštava o događajima van prestonice. Skoro 40 posto ispitanika misli da je ovaj deo Srbije vidljiv samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika, a samo 4,4 posto njih smatra da se na Javnom servisu redovno govori o decentralizaciji i ravnomernom regionalnom razvoju”, kažu iz Media i reform centra Niš.

Promocija publikacije kreće iz Niša i to uličnom akcijom 6. novembra u centru grada u periodu od 12 do 15, a dan kasnije tribinom na Filozofskom fakultetu u amfiteatru u prizemlju, koja počinje u 19 sati. Nakon Niša, promocije publikacije će biti održane i u Vranju, Pirotu i Leskovcu.

Na tribinama će biti reči o potrebama i mogućnostima za veću zastupljenost tema od interesa građana juga Srbije na RTS-u. U Nišu će govoriti autor publikacije prof. dr Zoran Jovanović, doc. dr Jelena Vučković, profesorka Medijskog prava na univerzitetima u Nišu i Kragujevcu,  Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, zatim narodni poslanik i član Odbora za kulturu i informisanje Hadži Milorad Stošić, kao i predstavnik/predstavnica RTS-a. Najvažnije rezultate publikacije predstaviće doc. dr Marija Vujović, dok će tribinom moderirati Jovana Strahinić.

Namera nam je da kroz dijalog dođemo do zajedničkih preporuka kako bi se, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o javnim medijskim servisima, interes svih građana i građanki u potpunosti zadovoljio”, poručuju iz Media i reform centra Niš.

Publikacija je nastala u okviru projekta koji realizuje Media i reform centar Niš, Centar za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.