Darko Rundek i „Apocalypso Now“ na Nišvilu

Darko Rundek, foto: Emir Srkalović

Jedan od najznačajnijih kantautora sa ex Yu prostora – Darko Rundek, nastupa sa svojim sastavom „Apocalypso Now“ na Nišvilu u subotu 12. avgusta.

Rundek je ovog leta ponovo okupio veliki bend za regionalnu turneju povodom 20 godina od izlaska njegovog prvog samostalnog albuma „Apocalypso“.

„Apokalipso“ izlazi remasteriran na dvostrukom vinilu i u bogato opremljenom boksu sa nikad objavljenim snimkama Haustorovih „Dovitljivih malih čudaka“ iz 1990, a taj ćemo rođendan proslaviti i ograničenom serijom koncerata sa, za tu priliku okupljenim, velikim bendom i hepeningom pod naslovom „Apocalypso Now“, objasnio je Rundek.

„Apocalypso Now“ je produkcijski zaokružen muzičko-scenski projekt, sa sedam pratećih muzičara, autorskim videom i svetlosnim efektima namenjen velikim scenama sa više hiljada posetilaca. „Apokalypso Now“ će predstaviti svu intimnost, lepotu i raskoš Rundekove muzike i poetike.

U izboru pjesama, težište je na slavljeničkom albumu „Apocalypso“ i onim pjesmama unazad tih 20 godina, koje nam danas najviše znače, kaže Darko Rundek.

Sa Rundekom će na ovoj turneji nastupati saksofonistkinja Ana Kovačić, Igor Pavlica na trubi, Roko Crnić (Porto Morto) na basu, Mire Manojlović (Cul-de-Sac) na udaraljkama i Janko Novoselić (TBF, Chui) na bubnjevima, kao i članovi Cargo Tria Isabel i Duce Vranić.

Vođa uticajnog zagrebačkog Haustora, Darko Rundek predstavio se samostalno 1997.  albumom „Apokalipso“, na kome je sarađivao sa dvadesetak muzičara. Na albumu su se našle pesme Apokalipso, Grane smo na vjetru i Senor.

Dovitljivi mali čudaci“ trebalo je da bude peti album Haustora, ali pre nego što je završen, bend se raspao 1990. Pesme planirane za ovaj album, kao što su Ista slika, More more, Šuvar i varivo završile su na kraju na albumu „Apokalipso“.

Rundek je zatim objavio „U širokom svijetu“ (2000), a za sledeći album „Ruke“ (2002) okupio je Cargo orkestar sa kojim je snimio i „Mhm a-ha oh yeah da-da“ (2006), da bi potom sa Rundek Cargo Triom objavio „Plavi avion“ (2010) i „Mostove“ (2015).