DizajnUM8 – onlajn izložba radova studenata Fakulteta digitalnih umetnosti

Godišnja izložba radova studenata Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan iz Beograda i Niša “DizajnUM8” održava se ove godine onlajn, zbog pandemije virusa COVID-19. Po rečima organizatora, cilj izložbe je da pokaže koliko ljudima umetnost zapravao znači u svakodnevnom životu.

Na izložbi su predstavljeni studentski radovi interdisciplinarnog dizajna, koji svedoče o intelektualno i profesionalno osposobljenim i zrelim studentima. Studenti Fakulteta digitalnih umetnosti su kroz osmu godišnju izložbu spremni da odgovore globalnim izazovima savremenog dizajna i umetnosti, ali su istovremeno društveno odgovorni u želji da pomognu drugima, slabijima i onima koji pripadaju različitim i marginalnim grupama.

„U studentskim radovima nastalim u doba korone, vizuelizovan je strah od neizvesnosti, globalne opasnosti, ali iz njih se može naučiti na koji način se isti može savladati, ako se umesto ekonomskih pitanja posvetimo sebi, istraživanju i kreiranju novog imaginarnog sveta. U vremenima društvene distance, koja je studentima najteže pala, umetnost je otvorila vrata svog novog horizonta i postala još jednom svedok proročkih reči F. M. Dostojevskog – da će lepota spasiti svet”, istakla je dekanica Fakulteta digitalnih umetnosti profesorka Istorije umetnosti, dr Svetlana Smolčić Makuljević i pozvala sve da podrže studente, mlade umetnike Univerziteta Metropolitan i budu svedoci nekog novog vremena u kome smo se svi slučajno zatekli.

Univerzitet Metropolitan ove godine slavi 15. rođendan, pa će u okviru ove izložbe biti dodeljene i povelje za najuspešnije studente Fakulteta digitalnih umetnosti, za sva tri studijska programa i sve godine studija.

Kroz svakodnevni rad sa profesorima FDU-a, studenti sa studijskog programa – Grafički dizajnModni dizajn i Dizajn interaktivnih medija  savladali su brojne teorijske i stručno-umetničke studijske programe, kao i sposobni su da vizuelnim umetničkim veštinama reprezentuju inspirativni dizajn i mapiraju ideje koje obeležavaju savremenu vizuelnu komunikaciju, kažu sa Univerziteta.