Dve decenije novinarskih putovanja u SAD

“Slobodna štampa je kamen temeljac demokratije. Ljudi imaju potrebu da znaju. Novinari imaju pravo da kažu. Pronalaženje činjenica može biti teško. Izveštavanje može biti opasno. Sloboda podrazumeva pravo da pomerate granice. Odgovornost podrazumeva dužnost da budete pošteni. Vesti su istorija u nastajanju. Novinari prave prve nacrte istorije. Najbolje što slobodna štampa može da uradi je da otkriva istinu.”

Ovaj natpis uklesan je na ploči u Njuziumu – muzeju novinarstva u Vašingtonu. Od prvih štampanih listova, preko novinarskih priča koje su menjale kurs prošlosti, pa do onih novinara i medija koji i danas prave prve nacrte istorije- sve ovo nalazilo se iza vrata, sada zatvorenog muzeja u Vašingtonu.

On je bio jedan od najčešćih stanica novinara koji su iz Srbije leteli u Ameriku, kako bi upoznali medije, kulturu i istoriju američkog naroda. Zahvaljujući programu profesionalne razmene “Otvoreni svet” koji organizuje Kongresna biblioteka u Vašingtonu i Ambasada Amerike u Srbiji, veliki broj medijskih profesionalaca iz naše zemlje je u poslednjih 20 godina posetilo neke od država SAD-a.

Dokumentarni serijal People to people podržala je Američka ambasada u Srbiji. Izneti stavovi i mišljenja ne predstavljaju stavove donatora.