Festival evropskog filma u Nišu

Ilustracija: EU info point Nis

Niški filmofili moći će da uživaju pod otvorenim nebom u dvorištu Oficirskog doma u najnovijim ostvarenjima evropske kinematografije od srede 20. juna do subote 23. juna. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Ovu tradicionalnu manifestaciju otvoriće španska drama “Prodaće i kišu” i višestruko nagrađivani kiparski film “Dečak na mostu”. Sve projekcije počinju od 20:30 i 22:30.

Tokom festivala biće prikazano osam filmova iz Francuske, Portugalije, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Slovenije i Španije.

“Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je “Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film”, saopštili su organizatori.

Program festivala

Sreda, 20. jun – 20.30h – PRODAĆE I KIŠU
(Even the rain, Španija, 2010, 103 min) DRAMA
Režija: Icíar Bollaín

Ilustracija: Screenshot YT

„Prodaće i kišu“ je film o filmu i film u filmu. Pratimo filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Sreda, 20. jun – 22.30h – DEČAK NA MOSTU
(Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min) DRAMA
Režija: Petros Charalambous

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

Četvrtak, 21. jun – 20.30h – ŠARLATAN MANJIFIKO i ŽIVOT I SEĆANJE – NUŠA I RENE GERDEN
(Slovenija, 2016/2017, 60/25 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Maja Pavlin/Dragomir Zupanc

Iz Slovenije nam stižu dva dokumentarna filma, „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanje“. Prvi film predstavlja zabavni zaplet odlične muzike, spontanih i komičnih situacija, rečju portret muzičara Manjifika. Dokumentarni film prikazuje njegovu karijeru od početka osamdesetih do svetske slave s hitom kao što je Hir Aj Kam Hir Aj Go.

Drugi je priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene, za inženjere i arhitekte, udružene u stambenu zadrugu. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

Četvrtak, 21. jun – 22.30h NISAM ĐUBRE
(Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min) DRAMA
Režija: Emmanuel Finkiel

Ilustracija: Screenshot YT

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka. Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu.

Petak, 22. jun – 20.30h TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I NJEGOV SIN
(The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son, Bugarska, 2015, 102 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Iglika Triffonova

Dva ambiciozna advokata suočavaju se na suđenju komandantu Miloradu Krstiću, optuženom za ratne zločine u ratu u Bosni. Branilac Fin započinje istragu kako bi potvrdio svedočenje mladog svedoka – i uskoro sreće mladićevu porodicu. Film je inspirisan istinitom pričom. Iglika Trifonova (1957) je 1982. godine diplomirala filmsku i TV režiju. Karijeru je započela kao internacionalno nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova. Kao rediteljka i scenaristkinja 2001. godine, snimila je svoj prvi igrani film. Od tada je uspešna i etablirana filmska autorka sa 15 dokumentarnih i tri igrana filma.

Petak, 22. jun – 22.30h MAĐARI ZA BARSU
(Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Tibor Kocsis

Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

Subota, 23. jun – 20.30h LEOPARDI
(Il giovane favoloso, Italija, 2014, 143 min) DRAMA
Režija: Mario Martone

Ilustracija: Screenshot YT

Film koji je osvojio preko 20 nagrada. Đakomo Leopardi je čudo od deteta koje je odraslo pod neumornim pogledom svog oca, u kući koja je biblioteka. Njegov um ide daleko, ali
njegov dom je zatvor. Dok čita o svemu, univerzum ostaje napolju. U Evropi, svet se menja, revolucije izbijaju, a Đakomo očajnički traži kontakt sa spoljnim svetom. U dobu
od dvadeset četiri godine, kada napokon napusti Rekanati, italijansko visoko društvo mu otvara svoja vrata, ali se naš buntovnik ne uklapa. U Firenci, on postaje zapleten u ljubavnom trouglu između Antonija, napolitanskog prijatelja sa kojim deli kuću i prelepe Fani.

Subota, 23. jun – 22.30h ALENTEŽO, ALENTEŽO
(Alentejo, Alentejo, Portugal, 2014, 98 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Sérgio Tréfaut

Film je o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine. Tekstovi pesama istražuju tradicionalne teme poput života na selu, prirode, ljubavi,
materinstva i religije i promena u kulturnom i društvenom kontekstu. Cante je fundamentalni aspekt društvenog života širom Alentežo zajednice, prožimajući društveno okupljanje kako javnih tako i privatnih prostora, i predstavlja utjelovljenje snažnog osećaja
identiteta i pripadnosti. Takođe, pojačava dijalog između različitih generacija, rodova i pojedinaca iz različitih sredina, čime doprinosi socijalnoj koheziji.


Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije, EU info centra i EU info kutka Niš u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC), Gradom Nišom i lokalnim partnerima – Medija i reform centrom Niš, Niškim kulturnim centrom i Francuskim institutom.