Francuski – jezik kulture, umetnosti, biznisa i razmene

FrankofoNI: FRANCUSKI JEZIK – TVOJ IZBOR ZA BUDUĆNOST / Foto: MRCN / N.S

“Postoji veliki broj inicijativa u Nišu o jačanju veze sa Francuskom, o francuskom jeziku i kulturi. Ono što je neophodno je da, 15 godina od otvaranja Francuskog instituta, inicijative uobličimo kroz međusektorsku saradnju i lokalnu diplomatiju,” istakao je  počasni konzularni predstavnik Francuske u Nišu Saša Miljković na Gradskom forumu „FrankofoNI: FRANCUSKI JEZIK – TVOJ IZBOR ZA BUDUĆNOST.“

Na Forumu je bilo reči i o tome da francuski jezik nije samo jezik kulture i ljubavi: za 77 miliona ljudi u svetu je maternji jezik, a govori se u 29 zemalja.

“On je pre svega adut da umnogostručite šanse za dobijanje posla na međunarodnom tržištu. Poznavanje francuskog jezika otvara vrata u mnogim frankofonim preduzećima (Kanada, Švajcarska, Belgija i afrički kontinent). Mnoge međunarodne organizacije kao što su Ujedinjene nacije, Svetska trgovinska organizacija, Crveni Krst, NATO, Savet Evrope koriste francuski kao službeni jezik”, saopštili su organizatori.

FrankofoNI: FRANCUSKI JEZIK – TVOJ IZBOR ZA BUDUĆNOST / Foto: MRCN / N.S

Osim toga, Dr Danijel Živković, profesor francuskog jezika na Fakultetu za pravne i poslovne studije – dr Lazar Vrkatić, istakao je da je poznavanje francuskog jezika velika prednost u biznis sektoru, ali da Nišlije toga još uvek nisu svesne:

“Istraživanje 2000 malih i srednjih preduzeća u Evropi pokazuje da 11% privrednika gubi tržište zbog nepoznavanja francuskog jezika. To je jasna indikacija koliko je važno poznavati francuski jezik, i kulturu,” zaključio je.

Forum je održan u okviru Francuskih dana, i povodom obeležavanja 15 godina rada Francuskog instituta u Nišu. Detaljnije informacije o programu Francuskih dana možete pročitati ovde.