Fudbalski susret nakon 68 godina – Makabi Tel Aviv i niški Radnički

Detalj sa susreta FK Radnički Niš - FK Makabi Tel Aviv; foto: Narodne novine, 29. jul 1950.

Nakon ubedljive pobede u dve utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, FK Radnički Niš u drugom kolu igra sa najstarijim i najtrofejnijim fudbalskim klubom Izraela – Makabijem iz  Tel Aviva. Prva utakmica igra se na stadionu u Netanji, koji je privremeni stadion ovog izraelskog kluba do završetka rekonstrukcije stadiona Blumfild u Tel Avivu. Zanimljivost je da ovo neće biti prvi susret ova dva kluba.

Međunarodna utakmica između prvaka Izraela Makabi-a, koji se nalazi na gostovanju u našoj zemlji i domaćeg prvaka, završila se posle oštre, žive i zanimljive borbe pobedom gostiju“, prenosi u 30. broju niški nedeljnik Narodne novine od 22. jula 1950. godine.

Makabi je savladio niški Radnički rezultatom od 3 prema 2, a novinar Narodnih opsiao je igrače izraelskog tima kao „dobro građene i sa dobrom fizičkom kondicijom“ koji „igraju futbal“ bečke škole. Tehničko dodavanje pravilnim pokrivanjem, “brzo oslobođavanje od lopte i igra preko krila”, naročito nadesno, jeste ono što su pokazali Makavejci.

Sa druge strane, domaći tim Radničkog igrao je dobro tek „kad je sredio svoje linije“. Ono što se zamerilo igračima Radničkog jesu neiskorišćene šanse, kao i ne tako dobra odbrana golmana.

Članak iz Narodnih novina; izvor: Narodne novine, 22. jul 1950.

Pre početka utakmice, goste, koje je publika toplo i srdnačno pozdravila, pozdravila je i uprava ’Radničkog’ i predala im zastavicu“, navode u Narodnim novinama i naglašavaju da je utakmici prisustvovalo preko 8000 gledalaca.


Makabi Tel Aviv osnovan je 1906. godine kao HaRishon Le Zion-Yafo Asocijacija, a preseljenjem kluba u grad Tel Aviv dobija ovo ime u znak sećanja na jevrejske ratnike Makavejce. Ovaj klub bio je 22 puta prvak Izraela, 23 puta pobednik nacionalnog i četiri puta pobednik Toto kupa. Zanimljivost je da Makabi Tel Aviv jedini klub u Izraelu koji nikada nije ispadao iz najjače domaće lige.

Ukoliko Radnički ostvari pobedu nad izraelskim klubom u drugom kolu kvalifikacija povećaće svoje šanse za povratak u Ligu Evrope nakon 35 godina.


Radakcija portala mediareform.rs zahvaljuje se Odeljenju zavičajnih i posebnih fondova i Odeljenju serijskih publikacija Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu na dostupnosti arhive Narodnih novina.