I BUDUĆNOST I PROŠLOST

Planovi udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija –  Promo IbiNT

I pored  brojnih aktivnosti koje su u 2017. godini obeležile treći po redu, trodnevni, Forum  naprednih tehnologija održan u Nišu, jedan od zaključaka  Foruma je i da se manifestacija  realizuje kontinuirano, tokom cele kalendarske godine godine,   kroz raznovrsne aktivnosti u oblasti  naprednih tehnologija u domenu elektronike, mašinstva  i informacionih tehnologija.

Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija-Promo IbiNT, koje je svoje prve aktivnosti realizovalo upravo u okviru  Foruma Naprednih tehnologija 2017. godine,  na sednici saveta Udruženja početkom 2018. godine donelo  je odluku o realizaciji  brojnih aktivnosti koje spadaju u domen dešavanja na polju naprednih terehnologija.

Jedna od njih je uspostavljanje stalne, zvanične saradnja sa institucijama i udruženjima sa kojima Promo IbiNT ima zajednički interes, kao što su Narodni muzej u Nišu, Udruženje stvaralaca Niša „Car  Konstantin“, Etno muzej-Rautovo, Zbirka RA eksponata „Dragan Bojković“. Ova aktivnost predstavlja  i svojevrsnu pripremu za planiranu, stalnu, muzejsku postavku proizvoda iz domena elektronske I mašinske industrije u Nišu, koja će, takođe, biti jedan od rezultata Foruma naprednih tehnologija  i posebnog, planiranog, angažovanja Udruženja Promo IbiNT.

Još jedna aktivnost udruženja  usmerena ka promociji baštine elektronske industrije biće intenziviranje akcije prikupljanja muzejskih eksponata  uključivanjem medija i društvenih mreža, potom digitalizacijom eksponata, a ove godine i  učešćem u akciji  „Noć muzeja“.  Stalna otvorena postavka proizvoda EI Niš nalazi se, za sada, u poslovnom prostoru Univerziteta Singidunum – Centar u Nišu.

Dva planirana projekta, u skladu sa ciljevima udruženja, su i Monografija o elektronskoj industriji u Nišu, povodom obeležavanja 70. godina od osnivanja Ei Niš (RR zavodi)  i  Monografija o naprednim tehnologijama u Regionu Niša, koja bi, pored vremena prošlih iz grada elektronike, čitaoce povela i u grad naprednih tehnologija danas.

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveta udruženja doneta je i odluka o ustanovljavanju prestižne godišnje nagrade „Inženjer Vladimir Jasić“  za pojedince/timove sa izuetnim rezultatima u razvoju i promociji u oblasti naprednoh tehnologija.

I kaonačno,  početkom marta na Univerzitetu Singidunum u Nišu biće organizovan svojevrstan šahovski meč između Hibridnog kompjuterskog  sistema  AHIL. 2018 &igrač/operater (Prof. dr Vladan Vučković)  i FIDE velemajstora Miroslava Tošića. Cilj ovog meča je promocija primene  naprednih tehnologija u razvoju šahovske igre i potencijala šaha u obrazovanju mladih I  formiranje naučnog načina mišljenja u sklopu Foruma naprednih tehnologioja 2018. godine. Organizatori ovog meča biće Univerzitet Singidunum – Centar u Nišu, Šahovski savez Nišavskog okruga, Šahovski klub Niš  I Udruženje IbiNT, a pokrovitelj  Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj I projekte.

Predsednik Udruženja

Prof. dr Bratislav Milovanović