Ilustrator Predrag Stamenković: Čar karikature je da pogodi u centar

Autor: Predrag Stamenković

Da je oduvek stvarnost video kroz određeni likovni izraz kaže Predrag Stamenković, ilustrator i karikaturista iz Niša. Dodaje da kroz crtež stvarnost može da ima i pitomu notu, dok kod karikature isplivava i ona, nažalost, sve prisutnija okrutna stvarnost.

Film, književnost, ljudi u okruženju – sve ovo jesu glavni izbori inspiracije radova ilustratora Stamenkovića. On je, kaže, sebe istrenirao da intuitivno crpi inspiraciju iz svega oko sebe. Ovaj umetnik, koji je i docent na odseku za grafički dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropoliten crta sve – od ilustracija, preko stripova, bavi se dizajnom, a od pre par godina je počeo da crta i karikature. 

Autor: Predrag Stamenković

“Načelno se bavim ilustracijom, a u trenutku kada me neka socijalno politička tema pogodi, ne mogu da odolim da nju kritikujem kroz karikaturu”, navodi Stamenković.

Stamenković kaže da su, kada je u pitanju karikatura, neki autori hrabriji od drugih, ali da je na kraju publika ta koja sudi. Njegov rad, kaže, govori umesto njega, pa je tako i kroz svoje ilustracije prikazao svoje viđenje pandemije kao društvene pojave.

“Uvek je teško baviti se ovakvom temom kao što je u ovom slučaju pandemija, treba obratiti pažnju na moralni aspekt, ne biti banalan i uvredljiv. Karikaturista po mom mišljenju mora da ima i izražen osećaj za empatiju”, kaže on.

Autor: Predrag Stamenković

Pošto karikatura zauzima svoje mesto u javnom prostoru, Stamenković, kaže da treba obratiti pažnju na to da bude lukavo izvedena.

Ona mora da zatvori prostor za osude, a da pogodi u centar. U tome i jeste čar ovakvog vida izražavanja”, navodi on.

Za karikaturu je, kako zaključuje Stamenković, važna veština u izvođenju, a najbitnije je prepoznavanje dobre teme. Inače, radove Predraga Stamenkovića svi zainteresovani mogu videti na njegovom  Instagram profilu.

Autor: Sonja Stefanović, polaznica Multimedijalne škole novinarstva