Imunizacija se nastavlja po planu, u Srbiji vakcinisano više od 360 hiljada ljudi

Foto: Gustavo Fring from Pexels

Srbija ima dovoljan broj vakcina za revakcinaciju, a očekuje se da u narednom periodu stignu i nove doze, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako bi se izbegle gužve, od utorka vakcinu mogu da prime samo građani koji su dobili svoje termine nakon prijave na sajtu eUprave. 

Masovna vakcinacija u Srbiji je počela 19. januara, a od tada je više od 360.000 građana primilo vakcinu protiv virusa korona. Za sve one koji dođu na red za vakcinu, neophodan je lekarski pregled, u niškom Domu zdravlja.

“Reakcije su uglavnom lake, bez posledica i najčešće su to bol na mestu primene, u nekoliko slučajeva blaga temperatura do 38 stepeni koja je trajala jedan do dva dana. Imali smo dva slučaja limfadenopatije koje su prošle bez posledica, znači na mestu injekcije u susedstvu otok limfnih žlezda, pojava malaksalosti je bila i crvenilo na koži nogu. Ali to su sve očekivane, već prijavljivane i lake neželjene reakcije koje brzo prođu” izjavila je  dr Danijela Cvetković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja, za Južne vesti.

Prethodnih dana, da bi zainteresovani građani dobili vakcinu, dovoljno je bilo da posete najbliži punkt u svom gradu. Međutim, zbog velikih gužvi, Vlada je odlučila da se vakcinacija u narednom periodu obavlja prema ranije određenom planu. To znači da će se vakcinisati po prioritetu oni građani koji su popunili prijavu na sajtu eUprave. Prednost, kako su izjavili nadležni, imaju zdravstveni radnici i stariji građani, zatim osobe sa hroničnim bolestima i zdravstvenim stanjem sa visokim rizikom, potom zaposleni u javnim institucijama, a nakon toga i svi ostali zainteresovani građani.

Vučić: Ovo je rat za živote ljudi ali i rat za budućnost svake zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom gostovanja na RTS-u najavio je kako očekuje da značajne količine vakcina stignu u Srbiju.

“Mi smo dobili 11 700 Fajzerovih vakcina pre dva dana, juče je stiglo još 10 000. Niti mogu niti hoću da govorim odakle, jer bih doveo te ljude u tešku situaciju, ali svaki komad nam je važan.” rekao je Vučić

U želji da objasni ozbiljnost situacije predsednik Vučić navodi kako se u svetu vodi “rat za živote, ali i rat za budućnost svake zemlje”, i da je situacija sve gora. Prema njegovim rečima nasuprot svemu Srbija je uspela da napravi vakcine među prvima, i obećava kako će nastaviti da nabavlja “nove količine na najbrži i najbolji način” i da će svi dobiti revakcinu. Takođe dodao je da je država ušla u proceduru nabavke lekova protiv korona virusa.

“Očekujem da u narednih šest dana dobijemo 50.000 doza. Govorim o onome što ćemo da dobijemo, a ne o onome što imamo potpisano”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao kako mnoge zemlje kao što su Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, još nemaju vakcine i da će im Srbija kada dobije dozvolu proizvođavača dati u znak prijateljstva.

Podsećamo, od početka epidemije u Srbiji je registrovano 389.045 obolelih, a u poslednja 24 sata preminulo je 20 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva porastao na 3,944. Od juče je u Srbiji potvrđeno još 1,839. slučajeva novoobolelih, a na respitatorima su 164 osobe.