IN MEMORIAM: Dragoljub Žarković

Istaknuti novinar i dugogodišnji urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković preminuo je u 70. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija nedeljnika “Vreme”.

Dragoljub Žarković osnivač je “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine, navodi se u saopštenju na sajtu ovog nedeljnika. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama “Politika” (1974–1987) i “Borba” (1987–1990). Bio je radijski komentator “Slobodne Evrope” (1993–1998), sarađivao je sa WDR-om (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska “Republika”, austrijski “Standard). Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista “Politika” i predavač na Fakultetu političkih nauka, gde je bio i član Saveta fakulteta. Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija. Godine 2016. objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića”.

Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija “Vremena” Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće objavljeni naknadno.