Informacije od javnog značaja tražili od Deda Mraza

Nišlije najviše brine aerodrom, nezaposlenost i izmeštanje pruge; Foto: Danijel Dašić

Građane Niša najviše brine nezaposlenost, „otimanje“ aerodroma, nedostatak informacija o rešavanju pitanja pasa lutalica, kao i nedovoljna transparentnost podataka o izmeštanju pruge iz centra grada. Najčešće su upravo o ovim temama Nišlije želele da znaju više na uličnoj akciji Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?

Pravo javnosti da zna veoma je važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac“, kažu iz tima „Srbija do informacija“.

Informacije od javnog značaja tražili od Deda Mraza; Foto: CRTA

Oni posebno negativno ističu odredbu po kojoj se društva kapitala, koja raspolažu značajnom javnom imovinom, izuzimaju od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Pored toga, ukazuju i na odredbu koja predviđa mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, što nije u skladu sa načelom zakonitosti, navodi tim „Srbija do informacija“.

Inicijativu za odbranu prava javnosti da zna pokrenule su organizacije civilnog društva, među kojima su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Fondacija „Slavko Ćuruvija“, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.